Gefeliciteerd! Als je dit leest mogen we wederzijds concluderen dat de kerstdagen goed zijn doorgekomen. Onze traditie is om met kerst een bijzonder restaurant uit te proberen. Dit keer hadden we superzin in Aziatisch eten. De meeste Italianen wagen zich er niet aan, omdat het helemaal niet smaakt zoals bij moeder thuis. Daarom moesten we helemaal naar Ancona voor de wokgroente met oestersaus, garnalen gemarineerd in gember, dimsum gevuld met kip en gebakken rijst. Nee, de kaart binnenstebuiten gekeerd maar geen sate en babipangang te krijgen. De menukaart is wel aangepast aan de Italiaanse gewoonte om antipasti, dan primi, vervolgens secondi en tot slot dolce en koffie te nuttigen. Maar als je dan verschillende gerechten en jasmijnthee besteld, krijg je het toch allemaal tegelijk op tafel. Smullen!!

Geen witte kerst, nee, dan eind november. Michel opent de binnenluiken en roept: nee hé, Anton Piek is langs geweest. Overal een dik pak sneeuw van wel een halve meter. Omdat de bomen nog flink in het blad staan, was ook op de takken een dikke laag sneeuw blijven liggen. Velen konden hun last niet dragen en braken af. Op een enkele plek is zelfs een hele boom doormidden gespleten. Op pad om boodschappen te doen hebben we ons letterlijk een weg naar buiten moeten zagen. Als alles is opgeruimd kunnen we er een maand van stoken.

Kort voordat Anton Piek onze omgeving kwam schilderen hebben we het dak boven de pizzaoven waterdicht gekregen, zodat wij geen last krijgen van doomscenario’s, zoals vorige maand geopperd. Nu nog een droge tijd met wat hogere temperaturen en dan gaan we de oude muren opnieuw voegen. Omdat we toch met dakpannen aan het slepen waren, besloten we ook het kippenhok te updaten. Het dak ging een beetje lekken en zo konden de chickies de winter niet in. Met een extra dakkie met echte pannen houden we de nattigheid buiten. Bij het omhoog slepen van de dakpannen merkten we dat de steile klim toch wel wat aan de gladde kant dreigde te worden. Geen gezeur, de mouwen opnieuw opgerold en deze glijbaan veranderd in een deugdelijke trap.

Al dit soort klussen horen  bij deze tijd van het jaar. En wat er ook bij hoort is ons jaarlijkse diner voor betrokken buren en  bevriende dorpsbewoners. Al dagen van te voren waren we in touw om gerechten te bedenken, inkopen te doen en te bedenken hoe het hele speenvarken klaar te maken. Inmiddels was iedereen die kwam eten ook betrokken bij het hoe en wat van het speenvarken. Er werd een slachter gevonden, vervolgens een barman opgesnort met een slagersopleiding, die het varken zou uitbenen en opnieuw vullen, ons landje afgestruind naar vers  venkelblad voor het kruiden van de  vulling. En jahoor nadat ie zo´n 10 uur bij een bevriende boer in de pizzaoven had staan garen, werd het speenvarkentje met veel trots binnengebracht door Venanzo. Gelukkig hebben we dit gerecht stil weten te houden voor Thea, zodat ze van het geheel geen trauma heeft opgelopen. Met een gerust hart smikkelde ze van alle  taarten, groente en pasta die overbleef van de overvloedige maaltijd. 

Zo waren wij ook bij de feestelijk opening van de kerststal en stonden we op 8 december bij een enorm vreugdevuur in Pagliano broodjes worst te happen en van illegaal gestookte Mistra te nippen. Italianen zijn bij gebrek aan 2de dagen (geen 2de paas, pinkster of kerstdag) nog al benauwd dat ze feestdagen tekort komen en vieren dus werkelijk alles. Dit feest is vanwege ‘Maria zonder erfzonde geboren`. Waarom je daarbij een berg pallets in de fik moet steken? A. om dat Roberto erbij  is en B. om de worstjes op te roosteren.

Het kan niet altijd feest zijn dus hup aan het werk op wijnen jacht. Deze keer hebben we ons op de biologische wijnen gestort en de kelder verrijkt met biologische Pecorino. Ook een adres ontdekt met biologische wijn van de Montepulciano druif. Kostbaar spul maar wel heeeuuuul goed. Minder kostbaar maar ook lekker zijn de winterse bezoeken aan de chocolaterie. De winkel draait om een antieke vitrinekast met daar in schalen met ambachtelijke bonbons. Niks kunstmatige aroma’s en kleurstoffen, de  sinaasappelsmaak komt gewoon van de sinaasappel en de rum variant bevat dus … juist. Voorzichtig want deze bonbons kunnen de rijvaardigheid ietsje beïnvloeden. De vitrine kast kent geen koeling, dus voor onze zomergasten pech, van mei tot september zijn ze gesloten vanwege het mooie weer.

<< Terug naar Onze Emigratie