De laatste dagen van december is de juiste tijd om terug te blikken. Voor diegene die nog geen genoeg hebben van de jaaroverzichten en toptienlijstjes van goede en slechte herinneringen kunnen deze blog gewoon uitlezen. Anderen wensen we nu alvast een goed en gezond 2008.

Werd het een witte kerst in Faranghe!? Neen, op kerstavond ging het regenen. Maar ach wat is er belangrijk aan een datum als je de herinnering en de kerstmuziek er nog van hebt. We hebben de kerst doorgebracht met echt Italiaans “fare da niente”. Mata Hari van Tomas Ross en De schaduw van de Wind van Carlos Ruiz Zafón zijn verslonden. En natuurlijk lekker eten, zo kunnen wij u de vitello gerold in spek en rozemarijn warm aanbevelen.

Dacht de eenzame cowboy aan vuurwerk? Ook nee, ten eerste interesseren klappertjes hem niet echt en ten tweede heeft hij een vreugdevuur voor ogen die de Scheveningers jaloers zullen maken. Maar weer nee, nu sluipt er al een vooruitblik in deze blog. Terug naar het afgelopen jaar.

Vooral het voorjaar met temperaturen van boven de 35 graden troppo caldo. Dat was onverwachts warm. Om koud van te krijgen waren de bosbranden, die we tegen kwamen tijdens het boodschappen doen. De winter is daarentegen, invece zouden de Italianen zeggen, onverwachts koud. Wij wisten wel dat het hier niet altijd mooi weer is, maar het vriest hier net niet genoeg voor een Elfstedentocht. Nou zou dat ook zinloos zijn, want van de berg op klunen raak je oververhit. Warm was ook de ontvangst van de plaatselijke bevolking zelfs op het gemeentehuis. Waar we ook komen, we worden telkens goed geholpen. Men ziet het als een uitdaging, niet als probleem, om je te begrijpen. Killer is het is als je een bedrijf een offerte laat maken om een deel van de verbouwing uit te besteden. Als je dan slecht italiaans spreekt ben je Amerikaans of Engels en barst je in iedergeval van de poen. Dit heeft een prijsbooming effect, waar je het heel warm van krijgt. Gezien het feit dat we geen 30.000 euro kunnen veroorloven voor een CV installatie is dat misschien maar goed ook. Ook heel warm was de betrokkenheid die we vanuit NL mochten ervaren. Veel meer mensen dan verwacht volgen onze vorderingen en schrijven ons. Ga zo door;-) We waarderen uw aanmoedigingen enorm. We ontvingen films, boeken, cabaretvoorstellingen, taichilessen, dozen met pindakaas en shag. En dat ondanks de nikkebockers van de TNT. Ook veel warmte ontvingen we van ons bezoek dit jaar. We hebben hen schaamteloos misbruikt in ruil voor een mooi uitzicht. Er zijn muren geveld, voegen gevoegd, vloeren gelegd, bramen gemaaid, spijkers getrokken, er is een wandelroute naar het altijd mooie Esanatoglia uitgezet en we hebben heel wat gezellige dinertjes mogen mee maken. Uiteraard is er ook ontzettend veel gelachen, En als we nog een prijs mogen uitdelen zonder daarvoor een prijsvraag uit te zetten: dan verdient Guido hem voor de meeste aanstekelijke, donderende lach. We hebben veel prijsvragen uitgezet het afgelopen jaar voor de bloemetjes, voor dat beest in de lucht, de fokke & sukkeprijsvraag en de naamgeving van de appartementen. En eigenlijk hebben we alleen maar winnaars gezien zo creatief waren uw inzendingen, alweer om het er warm van te krijgen.

De komende maanden zullen we flink ons best doen om van Faranghe! een warm nest te maken voor vrienden, familie en andere gasten. Vanaf 1 februari zullen de gastenkamers en appartementen op de site worden gepresenteerd en vanaf 1 juli zal de verhuur van start gaan. Dat wordt onze D-day. En nu voor u, die deze column helemaal hebben uitgelezen: we hopen dat u er in 2008 warmpjes bij zult zitten met op z’n tijd een koel briesje.
<< Terug naar Onze Emigratie