en bedankt lieve buren!
Nu naar verwachting de laatste kampeerders zijn vertrokken en we onze aandacht nog slechts op de gasten van de appartementen hoeven te richten, is er ruimte voor andere taken. Zo gaat het toeristenseizoen langzaam over in het klusseizoen. En verruilen we de campingslippers voor werkschoenen en de campingsmoking weer voor de overall.  De klussenlijst neemt al weer behoorlijke vormen aan. We zullen je niet met alle details vermoeien maar de grootste klus is het verbouwplan van de douches. De bestaande douches worden gedemonteerd en de boilers naar buiten verplaatst en wel zo dat er in rustige tijden met 1 boiler 2 units bediend kunnen worden zodat er geen 600 liter water op temperatuur hoeft te worden gehouden als er bijvoorbeeld slechts 4 gasten zijn. In de vrijgekomen ruimte komen de douches met ieder een eigen kleine kleedruimte. Ook voor dit werk moet je in italie een vergunning hebben met sanitaire goedkeuring dus we mogen nog niet van start, maar we hopen het deze winter te realiseren.

Verder moeten de originele strandstoelen worden geschuurd, uitgestukt en opnieuw gelakt worden. Vooral die genaamd Silvio heeft een facelift nodig. Tot onze vreugde zullen we binnenkort ook onze zoektocht naar bijzondere wijnen van vooral kleine wijnboeren kunnen hervatten. We zijn benieuwd wat dat gaat op leveren. Het nieuwe wijnrek in onze cantina is al gereed om met de wijntjes te pronken.

Voordat wij in de vakantiestand schieten was afkicken hard nodig. Mieke heeft de hele zomer voor vaak 20 personen staan koken, 3 keer in de week. Dat werd dan wel langzaam minder tot een man (m/v) of zes maar in een keer op 0 gezet worden, is wat al te coldturkey. Ze bedacht dus een fine stagione feestje voor iedereen die ons dit seizoen heeft bijgestaan: de verdwaalde-gasten-brengers, de helpen-met-een-klusje-buurman, de kook-juf, de navraag-op-het-stadhuis-wethouder en wil-je-nog-tomaten-buurvrouw met aanhang. Daarmee is ons record aantal mee-eters van de WK finale toch nog gesneuveld. Italiaanse vrouwen kunnen slecht stil zitten en de helpende handen schoten van alle kanten toe. Gelukkig maar.

En natuurlijk is er ook een competitie element. Je neemt wat lekkers mee! Uomini nemen meestal wat vloeibaars mee, en ach, dat verzuurt niet. En donne hadden verse tagliatelle, ragú, en – nee dat is echt niet nodig! – schalen vol met dolce meegenomen. Ietwat teleurgesteld heeft Michel – die volgens de afspraak voor het toetje zou zorgen – zijn appeltaarten in de vriezer geschoven. Het is niet bekend of er sprake was van een enig wantrouwen.

We hebben verder een tijdsbesteding gevonden in de vorm van een cursus Italiaans. De grammatica en de uitspraak kon op punten beter. We troffen een door de staat betaalde cursus voor strangieri waarmee je het recht op een verblijfsvergunning kunt behouden. Nu hebben wij als EU ingezetenen geen verblijfsvergunning nodig. Maar we pakken toch even het voordeel van gratis is gratis mee. Iedereen die zich hier komt vestigen kunnen we de cursus aanbevelen. Ook aan te bevelen is om voorafgaand aan de inschrijving alvast een goede cursus Italiaans te volgen anders kun je het inschrijfformulier van 4aviertjes onmogelijk begrijpen. Net zomin versta je anders de leraar die in vloeiend Italiaans de vragen stelt wat bij de Ghanese, Albanese, Indiase en Russische medeleerlingen tot buitengewoon glazige blikken leidt.. De meester is reuze geduldig en ervan overtuigd dat herhaling de beste remedie is: hij spreekt het gewoon nóg eens én harder uit. Om gehoorbeschadiging te voorkomen slissen wij er van tijd tot tijd een engelse vertaling door en hebben daarmee de Ghanesen en Indiërs bijgepraat. Helaas is ons Albanees wat weggezakt.

Na ervaring met de week van de poëzie en de kookworkshops willen we meer op dit terrein doen. Mieke onderzoekt de mogelijkheden en maakt afspraken met docenten. Op dit moment hebben we Liduine – docent Kunstgeschiedenis – op werkbezoek die de omgeving verkent op Renaissance en op uitingen van verering van Franciscus en andere beschermheiligen waar Italië rijk aan is. Maar denk ook aan lessen in fotografie, maken van keramieke maskers, zang en wellicht een Italiaanse-smaken workshop. Zodra iets concreet wordt, kun je natuurlijk op onze website en via onze nieuwsbrief de aankondiging vinden. Kun je daar echt niet op wachten, laat het ons gerust weten!

Uitzicht vanaf Faranghe!:

Te koop Huis Brugnola met wat werk maar fantastisch uitzicht op de vallei.
Te Koop met uitzicht over de vallei met 10 ha grond erbij te koop

Welke paardenliefhebber wil op deze plek een manege beginnen en een huis bouwen met een paar grote 6 persoonsappartementen? We helpen je! (met goeie adviezen).

<< Terug naar Onze Emigratie