Na de tweede wereldoorlog koos de verdeelde Italiaanse bevolking in een referendum voor een republiek omdat het koningshuis Savoye met Victor Emanuel III het fascistische regime had gesteund en vervolgens – toen het hem wat warm aan de voeten werd nadat de Amerikanen op Sicilië landden – Mussolini liet opsluiten. Dat is de reden waarom we (wij, Italianen ;-)) vandaag de Dag van de Republiek vieren. (lees meer over de bijzondere geschiedenis van Italie op wikepedia ) Terwijl u geniet van het ingezette voorjaar zijn wij hier aan het opdrogen. Zaten we midden in onze eerste hitte golf van het jaar om na een dag of 5 te gaan grappen over “een buitje tegen het stof” of “regen is goed voor het gras”. Puffend stemden onze gasten daarmee in, het kon best een tandje minder. Dát is de goden verzoeken. Het heeft vervolgens 60 uur non-stop geregend en dat is een record sinds 1903, Esanatoglia heeft de bijnaam Giethoorn aan de Esino gekregen. Zo, dat hebben we weer gehad voor deze zomer.

“Wat is er toch met die ramen?” vroegen webloglezers ons. Op de foto’s van de vorige keer ziet u het proces hoe wij de ramen hebben voorzien van een tweede ruit. Ergens op de valreep besloot een ambtenaar dat nieuwe woonvertrekken dubbel glas moesten hebben. De tot appartementen omgebouwde stallen vielen in de categorie “noodzakelijke maatregelen tegen geluidsoverlast”. Iedereen die hier al eens op Faranghe! is geweest, weet dat er geen sprake is van een A12 in de buurt, en ook onze gasten zijn niet bijzonder luidruchtig. Maar wat doe je tegen verordeningen, voorschriften en bepalingen? Gewoon praktisch handelen en hup een tweede ruitje en de licentie is in onze handen!

Nou heeft de overheid – eerlijk is eerlijk – toch gelijk gekregen met die geluidswerende maatregelen: Het is mei en zoals iedereen weet leggen dan alle vogels een ei. Dat leggen geeft niet zoveel herrie maar de lokroep die daaraan vooraf gaat is meer dan een normaal gekwetter. Dit jaar heeft zich bovendien een Koekoek in onze voortuin gevestigd. Nou mag de lokroep van de Koekoek bekent geacht worden maar deze wenst dat dermate overdreven te articuleren (KOEK-KOEK) dat wij vermoeden dat we met een Gooise variant van doen hebben. Ook is de vogel volstrekt zijn klok kwijt en in de angst een voluur te missen zet hij een gesloten sessie van een uur in (KOEK_KOEK_KOEK_KOEK etcetera) Dan ben je toch wel blij met je dubbelglas.

Ook het mysterie van de kuilengraver heeft zich opgelost. Overal in het veld kregen we gaten, soms wel van een kniehoogte diep. Het handelt hier om een stekelvarken die zich voedt met wortels en knollen. Het is een nachtdier. Om hem dus te overtuigen ergens anders te gaan graven moet je wel de wekker zetten.

Zijn er wat vraagtekens over het stoppen met roken van Michel? We kunnen jullie verzekeren dat hij dapper volhoudt maar het nog dagelijks mist. Michel’s oud-collega’s hadden dermate sterke twijfels dat ze een afvaardiging hebben gestuurd ter controle. De gedachte dat zijn ex-manager waarschijnlijk een dure fles wijn heeft verloren, helpt hem zeker de zomer door.

Faranghe! wordt steeds serieuser: we zijn door de gemeente erkend en door de keuringsdienst goed bevonden. We blijken opgenomen in het boekje Rustiek Kamperen in Italie van Kosmos, voor ons een complete verrassing: wie zou ons getipt hebben? Dus werd het tijd om ook De Dames te installeren in ons binnenhuis kapelletje. Het moet niet gekker worden…

en de rozen zullen bloeien en het gras zien groeien
<< Terug naar Onze Emigratie