Gefeliciteerd allemaal, alweer hebben we een apocalyps overleefd! Daarom wellicht overbodig, maar vanuit ons hart: voor al onze lezers, vrienden, familie, vroegere en toekomstig gasten de allerfijnste, fijne feestdagen. Moet je nog boodschappen doen voor de kerst dan kun je het lezen van deze blog vanaf dit punt even op pausa zetten.

Hoe het is met onze kerstvoorbereidingen? De boodschappen zijn in huis, het restaurant is gereserveerd, de laatste aflevering van Borgen zit in de dvd-speler. Nu nog even de zondagse kleren uit de mottenballen en wij zijn er helemaal klaar voor. In Italië draait de kerst om eten. Wat zoal? We hebben gemaakt een zalmricotta pate gerold in gekookte ham, gedroogde pruimen in pancetta gebakken, een hachee in bladerdeeg, bruschette met eendenpate, gemarineerde kalkoenboutjes, een salade van venkel, artisjokken sott’olio, sinaasappelsalade met geroosterde sesam, rustici met spekkaantjes en gedroogde tomaat, kalfslapjes in verdicchio-roomsaus, en de begeleiding is voor Zanna een riserva van een montelpulciano druif op hout van Illuminati uit Ascoli Piceno. De toet is een tronchetta van La Spiga en als daarvoor niet genoeg plaats is een bonbonnetje van de chocolademaker Fedeli.. En dan hebben we het nog slechts over kerstavond, de dagen zelf gaan we ons te buiten aan lekkers van een Marchegiaanse restaurateur en laten we ons verassen. Daarna gaan we over op het goede voornemen voor het nieuwe jaar om al die extra kilos kwijt te raken met hard werken of toch maar gaan sporten. O nee, eerst nog de appelflappen en oliebollen.

Mangiare, mangiare, mangiare. En niks spiritueels deze kerst? Jawel, de presepi-vereniging van Esanatoglia heeft zich opnieuw enorm uitgesloofd op de kerststal met gebonsaide bomen, bewegende beelden, echt weer met daglicht en de opkomst van de maan. Als we dat op kunnen brengen, kunnen we vannacht in processie meelopen, want het kindeke Jezus wordt dan live te kribbe gelegd. In de maanden december en januari zijn overal in Le Marche en Umbria enorme kerststallen te bewonderen, sinds Franciscus van Assisi het een goed plan vond om aan de analfabeten de bijbel uit te beelden.

Maar er is nog meer te doen in december. We zijn op uitnodiging van de burgermeester ingegaan om een van de recente gemeente projecten te bekijken. Pallazo is een gehucht bij Esanatoglia en bestaat uit een huizengroep uit de 11e eeuw. Door het vertrek van arbeiders naar Noord-Europa, een enorme bevolkingskrimp. staat het al sinds de vorige eeuw leeg. Uit het oogpunt van historisch erfgoed is de ruine met subsidie geheel opgeknapt. Het is een gigantisch pand (of zijn het panden?), dat verbouwd wordt tot muziekschool waarin een zaal voor optredens, veel oefenruimtes, een woonverblijf voor de directeur, wat kleinere appartementen voor de leerlingen als internaat, een restaurant, winkelruimte en een bar.  Het wordt prachtig met terracotta tegelvloeren, eikenbalken plafonds, zwevende balkons in de audiozaal, herstelde openhaarden, maar volledig voorzien van centrale verwarming, moderne badkamers, invalide lift, oude dakpannen, kortom vakkundig gerestaureerd. Het werk zit in de laatste fase en je kan goed zien hoe mooi het wordt. Nou waren wij niet bekend met een muziekschool in Esanatoglia maar konden ons goed voorstellen dat zij heel verguld zouden zijn met dit nieuwe onderkomen. Dat is nu precies waar de schoen wringt. Er is helemaal geen muziekschool en er is ook nog niemand bereid gevonden om er een te beginnen. Aan ons de vraag uit monde van de burgemeester om dit bekend te maken aan alle leuke, ondernemende Hollanders en Belgen die een activiteit willen beginnen op toeristisch, sociaal of cultureel gebied. Dit leuke pandje van 1300 m2 woonoppervlak en een stuk grond van 1 ha is te huur voor de ludieke huurprijs van 5 euro per jaar.  Je bent dan de trotse exploitant van 4 appartementen, een kroeg en een restaurant en audiozaal met ateliers of oefenruimtes. Er loopt door jouw uitbating een straat die nog geen naam heeft. Je moet zelf de inrichting bekostigen en dat is inclusief keuken(s). Heb je een interessant ondernemingsplan, je kan je via ons bekendmaken, de inschrijving loopt tot 1 april 2013 en met genoegen beantwoorden we je vragen.

Tot arrivederci in 2013!

bouw extra toilet bij onze loggia:

Restauratie Palazzo:

<< Terug naar Onze Emigratie