het geluid van engelen
Wat maakt het leven makkelijker op Faranghe!? Natuurlijk het geluid van een dikke BMW die de berg af tuft: Daar is die dan, Harry! Alweer voor het 4e jaar, (jaha volgend jaar een lustrum, die mag hij niet missen)  kwam Harry ons steunen opdat we een echt Faranghe! team waren. Veel gelachen, een hoop gezweet en te weinig geslapen, dat mag je wel kenmerkend noemen voor dit hoogseizoen. In deze blog vind je daarover alle (bijna alle) bekentenissen.

Dit jaar hadden we het straatorkest “Eigen Hulp” over de vloer. Een mooi Haags orkest met aanhang, wat de traditie heeft om jaarlijks op vakantie – tournee te gaan. Ze bezochten Esanatoglia en hadden in de regio diverse optredens. Nou had Mieke bedacht dat het ook leuk was om een optreden op de camping te organiseren met een antipastaatje en een drankje. Dat bracht ons inclusief notabelen en buren op een nieuw record van 85 eetgasten. En dat alles bedienen met 3 koks annex kelners annex gastheren m/v. In de evaluatie hebben Harry en Michel geconcludeerd dat het toch echt een tandje teveel is. Alhoewel we lovende commentaren kregen over 20 verschillende antipasti en de sfeervolle geluiden van Eigen Hulp. Een nieuw record zal waarschijnlijk nog even op zich laten wachten, want Mieke is door de heren onder toezicht gesteld.

We hebben dit jaar veel bekende gezichten gezien. Wij vinden het een groot compliment dat mensen er voor kiezen om na 1, 2 of 3 jaar nog eens bij ons te komen kamperen-logeren. Hip als we zijn hebben we een pagina op facebook en linkedin en hebben we digitale vriendschappen gesloten met een aantal van onze dorpsgenoten en gasten. Neheej, we beginnen niet te twitteren. Elk jaar worden we bijgespijkerd ten aanzien van de digitale trends: waren we verwonderd over de gasten die met eigen notebook gebruik gingen maken van ons wifi- en internetpunt.  Dit jaar zagen we menigeen met een IPad aan de leestafel verschijnen: televisiekijken, door boeken bladeren, de krant lezen,  e-mails checken en worldwide struinen. En dan de kinderspeelhoek: groepswedstrijden met verbinding tussen de diverse nintendos om digitaal te ganzenborden.

Nee, de zomer en het seizoen zijn nog niet voorbij. De zomer niet want de gasten hangen met een graad of 35 in de schaduw of zoeken verkoeling in het zwembadwater van een graad of 26. Mocht u een graad of 10 willen lenen, geen enkel bezwaar.

Nog even de reacties op het vorige weblog. Nee, ondanks de frappante overeenkomst tussen de overhemden van de Due Sindaci is ons geen afspraak bekend dat men bij internationale uitwisseling van gemeentes een blauw overhemd draagt. Verder is er vertederd gereageerd op de kleine witte poezen. Iets wat zich bij de jeugdige gasten hier live heeft voortgezet. Hoe bezorgd waren wij over hun achterblijvende gewicht. Inmiddels kunnen we meedelen dat Bianco door de plastik postbak is gezakt die hij als nieuwe slaapplek heeft gekozen. Omdat de postbak niet is voorzien van een aanduiding over de maximale toelaatbare belasting dreigt hij de producent met een claim.

Over dieren gesproken, ook GFTa (Thea) staat vol in de belangstelling. Zij begint een forse dame te worden en heeft kans gezien om twee keer uit te breken. We hadden inmiddels geleerd dat trekken aan 150 kilo gespierd varken niet helpt. Dus met man en kindermacht, hand-in-hand-kameraden, hebben we haar van de camping weten te weren tot ze was afgemat van het pad op en af rennen. Toch wel een heel spannend moment als je als kleuter van 6 jaar een varken op je af ziet komen en er wordt door je ouders geroepen dat je standvastig op je plek moet blijven staan. Thea, de slimme meid, sjokt na een half uur moe maar tevreden naar haar hok, blij dat ze de hele camping op stelten heeft kunnen zetten.

Ook populair is het stekelvarken, deze is duidelijk wat aan mensen gewend geraakt en laat zich in de vroege ochtend goed spotten. Zeker voor kinderen is dat een wedstrijd en je hoort er pas echt bij als je hem/haar gezien hebt. Een van-huis-uit-bioloog-maar-nu-schooldirecteur-dus-betrouwbare-bron heeft ons verteld dat een stekelvarken een Afrikaans diersoort is en door de Romeinen naar Italie is gehaald als pronkstuk en huisdier. Hoe dat meenemen is gegaan is ons onbekend. Onder je arm oppakken lijkt ons geen optie.

Over Italiaanse tradities gesproken, er is illegaal gebouwd op Faranghe!.
Met de ambitie om ons van een serieus nieuw verhuurobject te voorzien is de jeugd van tegenwoordig een hut gaan spijkeren. Hiervoor diende eerst een serieus stuk bos te worden gerooid om op de vrij gemaakte grond een bebouwing aan te brengen. Zonder bouwvergunning en zonder geometra (in dat laatste geval hebben ze gelijk).. We zijn nog in onderhandeling over de commissiegelden, maar de accommodatie is vanaf heden beschikbaar.

Koken op de Berg heeft dit jaar weer een hoop fans opgeleverd. Onder deze link verklappen we een geliefd recept met gnocchi. De volledige receptuur van Koken op de Berg is voor de deelnemers. Heb je nog niets ontvangen, stuur ons een e-mail. Onze gasten vinden de wijnen van Mario verrukkelijk en dat is nu ook door anderen ontdekt: zijn Vertis, Verdicchio di Matelica van 2009 heeft een erkenning gekregen van Decanter, World Wine Awards 2011.

Harry kunnen we niet genoeg bedanken, bij deze dan nog één keer: Bedankt Harry, hopelijk dat je buren het ook leuk vinden. En lieve gasten, fijn dat jullie hier waren, tot arrivederci!

<< Terug naar Onze Emigratie