In 2004 hebben we ons voor het eerst georiënteerd op de woningmarkt in Italië. Wat is er te koop, tegen welke prijs, wat doet zo’n makelaar en voor welk honorarium. We zijn met de makelaar en onze roer-om-voorganger Barend op stap geweest langs Italiaanse huizen. In het hartje van de Marche. We hebben huizen gezien die half ingestort zijn door een aardbeving, schuren te koop als zouden het villa’s zijn, huizen op prachtige heuveltoppen met uitzicht op het industrieterrein en villa’s met de vangrail van de snelweg vlak langs de voordeur.

We zien een prachtig huis met vier appartementen waarvan alleen ons woonvertrek nog hoeft worden opgeknapt. Michel is onder de indruk: met een biertje zitten aan de oever van je eigen fiume is natuurlijk een prettige gedachte. Maar het huis kost meer dan ons budget hebben kan en dan is er geen geld meer voor het stuk grond om het huis dat volgens de eigenaar nog zo’n 35.000 eurie waard is. Tot voor kort konden we dit huis volgen op internet. Het is nog niet verkocht maar wel in prijs gestegen.

De makelaar waarmee we op stap zijn, is een echte heer: hij neemt ons allemaal mee uit eten en het wordt een geanimeerd gesprek. Aan het eind van de dag worden we bij de parkeerplaats afgezet. Hij vraagt welk huis we van hem willen kopen. We stotteren wat over “nog even nadenken” en gaan als echte vrienden uit elkaar.

<< Terug naar Onze Emigratie