Vrij geciteerd naar de grote ziener is “elk nadeel heb z’n voordeel” het thema van deze blog. We hebben veel regen gehad de afgelopen paasvakantie. Het was druilerig, kil en ons schitterende uitzicht was verpakt in dikke mist. Het voordeel? Bij jullie in Nederland, zonnig en warm en bij ons in Italie, geen bosbrand en lekker veel vocht voor onze nieuwe bomen. We hebben een goed bezette en gezellige Pasen achter de rug. Samen lang tafelen in de loggia die nu water- en winddicht is. Helaas hebben al onze gasten beschikking over Wifi en via ons internetpunt konden ze zien hoe jullie lekker in het voorjaarszonnetje gekoesterd werden. Maar voordeel, alle tijd en energie is gestoken in museumbezoek, de grotten van Frasassi en ander cultureel erfgoed van deze streek.

In het altijd mooie Esanatoglia is er ook een hoop te beleven. Vorig jaar bracht Michel al ons afval zonodig dagelijks naar de glas-, plastic- en papiercontainers onder aan de berg. Maar er is een nieuw afvalscheidingssysteem. We houden plastic en blik, papier, glas, keukenafval, tuinafval, en de rest apart. Als bewoner van de campagne dien je dagelijks 1 soort van het gescheiden afval naar het verzamelpunt in het dorp te brengen. Als dorpsbewoner wordt het afval bij je voordeur opgehaald, maar die betalen dan ook meer afvalstoffenheffing. Afval is daarmee een dagelijks logistiek vraagstuk geworden, je zou het een nadeel kunnen noemen. Maar niet als je een bedrijf hebt:  een camping met een mens of 100 produceert een hoop afval en dus zijn we voorzien van een rij kleurrijke containers en die worden door de gemeentereiniging geleegd. Duidelijk een voordeel. Onbekend is nog wanneer ze die dingen komen legen. We wachten dat voordeel nog even af.

We zijn de trotse bezitters van een stempas voor de Italiaanse gemeente verkiezingen. Deelgenoot worden van dit prachtige democratische concept waarin we de sindaco (burgemeester) en assesore (wethouders) mogen kiezen is een groot voordeel van onze Italiaanse residenze. Bij de verkiezingen horen ook promotie bijeenkomsten. Je moet dan weliswaar 10 speeches aanhoren en geduldig wachten tot het slotwoord. Maar het voordeel is dat je wel binnen mag kijken in het gerestaureerde theatertje van Esa met prachtige voorzieningen zoals een geluiddichte oefenkamer en perfecte kleedkamer met douches en wc en dat je je favoriete wethouder kan toejuichen omdat zij het heel erg verdiend heeft.

We hebben de sanitaire voorzieningen van de camping gepimpt. Daarvoor hadden we alle tijd, omdat we de vergunning voor de interne verbouwing van de badhokken nog niet hebben. Het is een zwaar karwei ondermeer door dat we cement aanmaken met de schep. Het wordt echt tijd dat we een cementmolen aanschaffen. Elke keer denken we dat het grote werk daarvoor voorbij is, maar dan verzinnen we toch een nieuwe klus, waarbij het ding erg goed van pas had gekomen. Wat stevige plantenbakken gemetseld en daar de wijnranken, clematis en een  “Italiaanse kruidenmix” geplant. Als u op het juiste moment komt, kunt u na het douchen een druifje mee pikken. Dat we de jonge aanplant sinds de Pasen niet meer hoeven te begieten noemen we als tweede voordeel.

Kon je de afgelopen jaren bij ons nippen van de hippe prosecco, nadeeltje was wel dat het geen streekwijn is en uit het Noordelijke Veneto is geïmporteerd. Het streven om al het lekkers uit deze streek op onze tafel te krijgen, zijn we trots jullie te kunnen melden dat we een wijnboer hebben gevonden die een verrukkelijke spumante (champagne) van de Verdicchio druif maakt. 

GFTa heeft ons wat kopzorgen bezorgd in haar eerste maand op Faranghe!. Het blijkt dat als je 4 maanden oud bent en alleen maar een betonnen stal gewend bent dat je nog veel moet leren als je gaat scharrelen. Zo is ze verbrand, omdat ze in de zon in slaap was gevallen. Wij weten niet of jij dat weet, maar een varken kan vervellen en wordt daar een beetje kribbig van, aanraken is dan niet de bedoeling. Ook mag Thea graag naar je toe galopperen als een dartelende hinde. Maar het is toch een wat schonkige jongedame en motorisch nog niet ingesteld op ongelijk terrein. Ze heeft haar enkel verzwikt en een spier verrekt in haar ham-string. Roberto kwam langs en die maakte een gebaar van een draaiende spit als beste oplossing. Maar dat is niet onze bedoeling en gelukkig is Thea weer helemaal hersteld. Als bijkomend voordeel heeft ze nu weer zoveel kracht en energie dat ze met haar snuit richting je knieschuif heel goed kan aanduiden dat ze echt wel lang genoeg op haar appel heeft gewacht. Maar ze is wel lief voor kinderen en de kippetjes en dat is dan nóg een voordeel. Zo is het wel genoeg voor deze blog.

Nog even een reistip: van 11 tot 14 mei wordt de Mille Miglia gereden, onder meer door prins Maurits en Bernard j.r. Deze klassieke autorally vertrekt vanaf Brescia naar Rome en weer terug.  Op vrijdag, 13 mei kun je de vele autos uit de periode 1920 tot 1957 en hun coureurs bewonderen tijdens hun stop van 13.40 tot 16.10 uur in Sansepolcro. Nog een voordeel? Je kunt na deze inspanning op Faranghe! genieten van de stilte en de Wielewaal spotten.

Het voordeel van de late plaatsing van deze blog, is dat we jullie kunnen vertellen over een update in de veestapel. Mieke was even langs bij de buurvrouw en die zat met de handen in het haar. Twee kittens van een dag of 8 oud, door de kattenmoeder in de steek gelaten. De buurvrouw,  Mariola,  draait met haar man Antonio een boerenbedrijf met koeien, kippen, konijnen, flinke moestuinen, olijfgaard, mais- en graanveld. Dit is het plant- en zaaiseizoen en ze hebben onvoldoende tijd om tussendoor kattenbabietjes met zuigflesjes te voeden. Dusseh… naar die halfzachte kaaskoppen er mee. Het ligt voor de hand om ze Bianca & Bianco te noemen, kijk maar op de foto. Hopelijk kunnen we de volgende blog meer goednieuws over ze vertellen.

uit wandelen met GFTalief varken galoperend als een veulenslagers beelden zo graag hun varkensvlees aanen  de groeten aan de prosciutto aldus Claudio
<< Terug naar Onze Emigratie