Deze week speciaal voor de liefhebbers van “Het Roer Om”, die zich al een tijd hebben zitten afvragen waar de tegenvallers blijven. Nee, er is geen sprake van een echtelijke ruzie, het servies krijgt geen vliegles, er is noch sprake van stakende katten en Bep start nog altijd trouw als we haar nodig hebben. De nieuwste Tomas Ross, Mata Hari ligt bij jullie in de boekhandel en dat is alweer goed nieuws. Waar blijven dan die tegenvaller vraagt u zich ongeduldig af? Komt het.

We hadden berekend, in ons ondernemingsplan op een lucifersdoosje, dat drie appartementen voor te weinig inkomsten zouden zorgen. Tenminste als we u een redelijke huurprijs vragen. Nou hebben we nogal een aardige lap grond, grotendeels een keurig vlak stuk en deze is bijzonder geschikt voor een mini-camping. Hier moeten een paar blokhutten bij anders is de investering in de sanitaire voorziening niet binnen de afschrijvingstermijn terug te verdienen. Dit hebben we voorgelegd aan de gemeente van wie we vergunning voor onze activiteiten willen krijgen. Hierin nu zit ons probleem. De blokhutten worden gezien als bebouwing en dat mag niet op agrarische grond. Behalve als het bestemmingsplan wordt gewijzigd. We hebben de burgemeester en de wethouder over de streep getrokken, door te zeggen dat u zo van kamperen houdt en massaal Esanatoglia zult komen bezoeken. Onder de voorwaarde dat we een notariële akte tekenen waarin we toezeggen dat we de blokhutten alleen voor toerisme gebruiken, lijkt er een akkoord in zicht. We mogen in de blokhuttten geen opvangtehuis voor sociaal of economisch gevluchtte Nederlanders beginnen. Hier lijkt vooralsnog geen vraag naar en is er ons inziens geen belemmering voor een akkoord. Nu de andere gemeenteraadsleden nog. En tweede probleempje… de looptijd van deze aanvraag blijkt zeven maanden te moeten duren en voor die tijd mogen we niet starten met de bouwwerkzaamheden van de camping. Een vlugge rekensom leert dat dit geen goed nieuws is voor het kampeerseizoen 2008 zeker als de aanleg van het zwembad en het sanitair onder dezelfde procedure plaatsvindt. U begrijpt dat we druk doende zijn om een work arround te bedenken. Zodat u straks niet met een porta potti in het veld zit.

Beter nieuws was er van Europese zijde. De EU heeft in zijn wijsheid besloten om het toerisme in de Marche te stimuleren. Niet met een bedrag ineens maar door zeven jaar lang een belangrijk deel van je rente op de hypotheek over te nemen. Dit tot een maximum van 4%. U begrijpt het al, dit leidt tot een serieuse verlaging van de maandlasten. Minpuntje is dat je precies een week de tijd krijgt om een gedetaillieerd plan in te dienen, met onderbouwing van offertes en dat alle voorwaarden in het ambtelijk Italiaans zijn gesteld (dat krijgen we waarschijnlijk in les 3799). Als we het goed hebben begrepen, hebben we ondermeer verklaard dat we geen relatie met de maffia hebben en dat we niet faiiliet zijn. Nou da’s niks gelogen. Mieke is de hele week bezig geweest met een presentatie en de vertaling, En we hebben verschillende leveranciers onder druk gezet voor een offerte. Eigenlijk is onze aanvraag zoiets als een staatslot kopen, en daar is ook altijd iemand die wint. Voor de TON-ers onder u, dat zou dan zijn van uw belastinggeld en “doesn’t it feel good”.

Met ons speciale winterarrangement (column 7 oktober) loopt het storm. We ontvingen meerdere aanmeldingen met specialisten in schoonmaken en tuinonderhoud. Nu heeft schoonmaken hier werkelijk geen enkele zin, we stoffen de boel zo weer onder om van de modderpoten maar te zwijgen. De rozen zijn bij het ruimen van de bramen dermate meegesnoeid dat daar voorlopig geen omkijken meer naar is. En voor het grasmaaien is het niet het seizoen, voordat je het weet hebben we een ernstige mate van schuurgras. De meer technische vrijwilligers hebben schijnbaar werk genoeg of geen behoefte aan een sabatical met behoud van vakkennis. Jammer, want we hadden al 10 caravans gereserveerd.

Sinterklaas is inmiddels vertrokken uit Bari richting Spanje. Wat moet ie man in Bari? U leest het volgende week.

<< Terug naar Onze Emigratie