funfunfun
Voordat hier de zomer losbarst willen we je nog even up-daten. Nou ja, voordat de zomer los barst, het is hier al een 30 graden in de schaduw en die plekken zijn dus redelijk druk bezet. Ook het koken voor gasten, in een goed doorwarmde keuken begint alweer redelijk te wennen, en je krijgt er een hoop gezellige avonden met goeie verhalen voor terug. Tophit was Venanzo die ons versgeplukte Casciano kwam brengen. Enorme paddestoelen, vullen met kaas – in dit geval pecorino met rode pepertjes – een flinke scheut goeie olijfolie tussen de lamellen en 20 minuten in de oven, rouxtje van paddos met peterselie, knoflook, ui en cognac en mmmmmangiare. Kortom het zomerseizoen is van start.

De up-date voor dierenliefhebbers. De witte katjes Bianca en Bianco hebben de eerste weken van hun bestaan overleefd. We hadden een schema gevonden op internet en daaruit bleek dat ze minstens 10 gram per dag in gewicht moesten toenemen. De eerste paar dagen waren we we al blij dat ze geen gewicht meer verloren. We voerden met de biberone speciale melk die sterk rook naar vanille. En we werden geradbraakt, om de 3 uur gewekt worden met een schreeuw om voedsel. Ons respect voor ouders van mensenbabies is met deze ervaring enorm toegenomen. Na 4 weken hebben we onze babies vast voedsel gegeven ipv melk. Aanvankelijk waren we reuze blij dat de kamer niet meer rook naar vanille, in plaats daarvan krijgen we een hekel aan de patélucht. Maar, sindsdien vliegt het gewicht eraan. Ze zijn intussen een veilige 7 ons, gekeurd door de dierenarts en voorzien van een paspoort. En in Italië geldt: ik heb documenti, dus ik besta.

Voor veel steden was hij er al, de richtinggevende gids voor het winkelende publiek, maar nu is er dan eindelijk ook ‘Funshopping Gids Esanatoglia’. Althans het ligt bij de drukker. We konden niet langer zonder! Het komt de oude kern van ons dorp ten goede dat het niet vol hangt met lawaaiige uithangborden. Nadeel is echter dat de winkels nauwelijks herkend worden. Dit heeft Mieke samen met onze wethouder van toerisme en economische zaken.(zij, inderdaad) in kaart gebracht en gevat in een compact gidsje met plattegrond. Vanaf nu kun je dus probleemloos je ijsje, modezaak, bakker, apotheek en postkantoor vinden met tips voor leuke, lekkere, alternatieve, gekke of culti souvenirs.

En de titel I Due Sindaci, waar dat over gaat? Op aanraden van zijn zoon – jaha we zijn dol op mond-tot-mond reclame –  kampeerde de burgemeester van een middelgrote gemeente op Faranghe!. Naam en gemeente houden we voor jullie geheim, maar zijn uiteraard bij deze  redactie bekend. In het kader van het uitwisselingsprogramma Holland ~ Esanatoglia leek het een goed plan om contact tot stand te brengen tussen deze burgermeester en de sindaco van het altijd mooie Esanatoglia. Een burgemeester in Italië is een politieke functie. Men placht hier vaak, laten we zeggen een “financieel onafhankelijke autoriteit” voor te kiezen, in de hoop dat deze als weldoener voor zijn gemeente optreedt. Het gesprek gaf dan ook een leuk contrast met onze NL burgervader. Hoewel we in zijn financiële middelen geen inzicht hebben, een potentaat is hij zeker niet, meer een goedlachse bestuurder. En de stedenband? De borden schijnen in de maak te zijn…

  Oriana gids in Esanatoglia
<< Terug naar Onze Emigratie