Zijn die twee niet een beetje laat met hun Sinterklaas-journaal en de titel “het mysterie van de verdwenen pakjes”? Nee, Sinterklaas kon er niks aan doen, meer de PostaItaliana. Het was deze week wachten op de pakjes die voor Michel gepost waren, maar de juffrouw van de post kwam in het geheel niet op dagen. Wat bleek, er is al een week een massale vervoerstaking en dat trof de pakketpost, dreigde met een voedselschaarste én een tekort aan brandstof. Onze brandstoffen waren absoluut aan vernieuwing toe. Het gas voor koken en verwarming liep op zijn laatste benen. De auto had nog een paar druppels benzine. Brigit die voor ons brandhout moet zorgen was toe aan nieuwe mengsmering. Beppie vroeg om diesel. Kortom, hop naar beneden en inslaan van alle fourage. Bij het benzine station leerde we een nieuw woord esaurito wat simpelweg “uitverkocht” betekent. Niet echt goed nieuws als je benzinemeter in het rood staat. Dus fluks naar de supermarkt eten inslaan en niet meer rijden tot de bezine weer is aangevuld. Gelukkig hebben we van de voedsel- of drankschaarste weinig gemerkt. Op donderdag was de staking voorbij. maar de bevoorrading begint natuurlijk eerst in Rome en Milano en niet meteen in Esanatoglia. Bij ons was het vrijdag feest, net op tijd. Daar kwamen we met onze jerrycans voor al die brandstoffen en het “nou meneer, dat had niet langer moeten duren” had geen ondertiteling nodig.

Net op tijd? Ja, de voorspelling gaf aan dat het hier vrijdagmiddag zou gaan sneeuwen en dat het een wit weekend zou worden. Het was dus zaaks om voor eten, drinken en een warme kachel te zorgen voordat we ingesneeuwd zouden raken. We hebben al eens eerder geschreven dat de weersverwachtingen hier redelijk kloppen en dat was ook nu weer het geval. Om een uur of vijf ’s middags begon het te sneeuwen en er ligt nu inmiddels een halve meter Het is dus onmogelijk om Faranghe met de auto te verlaten. Niet alleen omdat sneeuwkettingen er moeite mee hebben, maar ook omdat de sneeuwploeg ons niet weet te vinden en onze buren wel. Als je onze oprit trotseert kom je na een kilometer een wal van sneeuw tegen, van de schoongemaakte weg van de buren. Die wal is zelfs met een landrover niet te nemen en wij hebben slechts een eenvoudige Espace. Morgen maar eens bellen met de gemeente om wat aandacht voor onze oprit te vragen.

Dit alles klinkt misschien vervelend maar dat is het niet. De sneeuw is ouderwets mooi! Zeker omdat er geen HTMbussen rijden die de prachtige sneeuw tot pulp riijden. Voelt u het al aankomen? Hier volgen wat tips van stadskinderen: (1) Bij een sneeuwhoogte van meer dan 30 centimeter is het handig om je snowboots aan de bovenkant dicht te binden. (2) Draag een hoofddeksel als je onder de bomen door loopt, want de sneeuw kan lelijk in je nek waaien.(3) Sneeuwpoppen bouwen gaat het best als het een beetje dooit, en (sub 3) 43 jaar is een mooie leeftijd om sneeuwpoppen te maken. (tip 4) zonder stuntelende Apache-helicopters blijf je langer beschikken over stroom, maar dat wist u waarschijnlijk al. Tot slot een toeristische tip voor natuurliefhebbers. Door het verse pak sneeuw hebben we goed nieuws. We weten zeker dat er hier een hert is, maar dat je vroeger moet opstaan om niet alleen de voetsporen in de moestuin te zien.

Eeuwige roem is erg aantrekkelijk, dat maakt het aantal inzendingen op de prijsvraag van vorige week wel weer duidelijk. De inzendingen waren vaak in goed italiaans, voor zover wij dat kunnen beoordelen. De volstrekt partijdige jury heeft nog enige tijd nodig om haar conclussie te kunnen trekken. Wel kunnen we de inzenders alvast dit zeggen: de concurrentie is moordend! Bovendien dat de verwijzing naar katholieke kerkvorsten door Michel bij voorbaat is afgewezen. Onze oprechte excuses daarvoor.

Misschien wilt u nog iets over het bedrijf in ontwikkeling weten? De ontwerptekeningen voor de camping zijn deze week naar de gemeente gegaan. Met daarin de transformatie van het krot tot een sanitairgebouw en de installatie van een zwembad. Aan de vooravond van kerst verwachten wij daar nog geen uitsluitsel over. Maar je kunt alvast wel dromen van het zwemmen in een tropische hitte.

<< Terug naar Onze Emigratie