Eerst de keuken dan maar. Vanochtend zijn de vloertegels gevoegd Het plafond is hersteld en geschilderd. Al het stuukwerk van de muren is gedaan. Nog een wandtegel achter het fornuis, het keukenkastje plaatsen, een hoop schoonmaak werk (want het lijkt wel of er een kalkbom is afgegaan) en dan komen de foto’s, hier op internet. De boel is wat je noemt opgefrist en we zijn heel dicht in de buurt van de witte plavuizen gekomen. Een pre in elk boerenhuis.

We maken hier lange dagen, het is langer licht en voordat je het door hebt is het half acht ’s avonds en zijn we bekaf. Waar we verder zo druk mee zijn geweest? Er is veel tijd gaan zitten in de afhandeling van vergunningen en het maken van heldere afspraken met de geometra. Voor de vergunning moest het dak van het sanitairblok omlaag, maar niet plat, alsnog een geluidsstudie (geen idee waarom) en nu kan het elk moment een feit zijn: een vergunning voor zwembad, huis en sanitairgebouw, tenminste bij het overdragen van 6 mille eurietjes, waarmee Esanatoglia nog mooier wordt dan het al is.. Ook de behandeling van diverse offertes zijn tijdvreters. De offertes gingen de onhaalbare kant op en we hadden behoefte aan bijsturing. Dat kost tijd en volhardendheid. Ook is het seizoen aangebroken om meterstanden op te nemen. Laten we u inwijden in deze alledaagse traditie.

Er arriveert een mannetje in een auto genaamd Multi Servizi en in een uniform waar de wegenwacht zich veilig in zou voelen. Het valt het hier nogal mee met voorbijrazend verkeer (dat is er niet) maar je weet het: dit-is-een-vertegenwoordiger-van-openbare-werken! Ten overvloede meldt de man dat hij de meter komt opnemen. Het schoot ons niet op tijd te binnen hoe je zegt “ik dacht dat je me putdeksel kwam jatten” in het Italiaans. Multi Servizi stuurt iedere keer dezelfde man en dat schept toch een band. Michel heeft een zwak voor dergelijke trouwe ambtenaren. Zo kwam in Den Haag eens per jaar een mannetje op een brommertje voorrijden om de huurgeiser schoon te maken. De man hield zijn helm op ook in huis, voor de veiligheid. Toen Eneco de huurgeiser allang had afgeschaft, bleef de man nog steeds op z’n brommertje komen. De band was blijkbaar wederzijds. De man van Multi Servizi meldt bezorgd dat onze putdeksel los ligt, naar onze mening zijn putdeksel. Onmiddellijk verandert het gesprek richting het huis. De man vindt het zo mooi worden en dat is leuk om te horen. Ook de primavera krijgt de aandacht en de piogga die maar blijft komen. Voor je het weet heb je een middenstandsgesprek van een uur.

Maar die certificering dan? Michel loopt al 2 dagen naast zijn schoenen. De electrisista is geweest en was buitengewoon onder de indruk van de meterkast, de ingenieuze drieweg hotelschakeling, de juiste dikte bedrading enzovoort, enzovoort. Het was niet alleen goed genoeg, het was perfetto. Zelfs de aardleiding, waar we zelf wat twijfels over hadden, was benissimo. Ook dat kost weer een ochtend, maar nu zijn we elektrisch gecertificeerd, en dat is nodig om bewoonbaar verklaard te worden en dus een belangrijke stap. Ook een geruststellende gedachte is dat als we op zoek zijn naar extra inkomsten, we een alternatief hebben voor de baan achter de kassa bij de LIDL, Michel kan zo aan de slag bij de Italiaanse dependance Rosa e Spina.

We hebben hier al vaker geroepen hoe schitterend onze lounge is met uitzicht over de vallei. De vloer moest nog een beetje worden opgeleukt. Hebben we in de keuken gekozen voor praktisch en onderhoudsvriendelijk. Voor de lounge hebben we gekozen voor een authentieke vloer met visgraad motief. Bewerkelijk en vakwerk. Op een van de foto´s kan je een voorproefje zien.

Bent u verdiept in al dan niet jokkende politici? Wij overwegen het maken van een film “Faranghe! the movie” om de toenemende verhollandisering van Esanatoglia een halt toe te roepen. Verder zeggen we er niks over…


<< Terug naar Onze Emigratie