Op de Maya’s kalender eindigt de wereld op 21.12 2012. Maar ons 5e jaar met gasten eindigt al eerder namelijk op 1 november. We hebben nog wat herfstvakantiegangers over de vloer, die genieten van zonnige warmte met 24 graden afgewisseld met heftige regenbuien. We hebben dus groeizaam weer. Na hun vertrek gaat ons vakantieseizoen traditioneel over in het klusseizoen. Hopelijk is ons wat meer tijd gegund dan tot 21 december, want we hebben een flinke kluslijst.

Stiekem zijn we al een beetje met klussen begonnen. Zo hebben wij de wens om een extra toilet te maken. Bereikbaar voor gasten zonder door de keuken te moeten. De aangewezen plek hiervoor is de kamer naast de loggia, in de huidige werkplaats annex gereedschapshok. We maken ruimte door een deel van het gereedschap ergens anders onder te brengen. En daarvoor hebben we nog een laatste `niet veroverde ruimte` in ons huis, het voormalige kippen- en duivenhok. Net als de rest van het huis is ook dit voor de eigendomsoverdracht niet bezemschoon opgeleverd. Michel heeft een dikke koek van zo’n 30 centimeter van de vloer verwijderd. Die koek zullen we voor de beleefdheid als aarde omschrijven, in totaal zo’n 2 kub. Maar niet genoeg om voldoende stahoogte in deze ruimte te maken. Gezien het gebrek aan stahoogte, loopt Michel nog steeds een tikkeltje scheef.

We doen natuurlijk ook leuke dingen. Zoals ons jaarlijks feestje met mensen uit het dorp, waarmee we het afgelopen jaar hebben samengewerkt. Ter gelegenheid van ons 5 jarig jubileum op een speciale plaats namelijk Sant Cataldo, de kluizenarij op 900 meter hoogte uitkijkend over de vallei van de Esino, ook bekend van de workshop Koken op de Berg. Mieke heeft met Bianchina en Oriana een berg aan voedsel ingekocht, voor een menu van fritatta mintuccia en bruschette met tonijn en met zalm, een tagliatelle ragu en een bianco met wilde paddestoelen door Vinanzo geplukt. Daarna een stoofschotel van lamsvlees en varkenshaasje, kotelletjes met rosemarijn en sausijsje van de gril in de openhaard, daarbij gebakken aardappeltjes en salade en tot slot een tiramisu van Mariola en druiven. Krijgt er  al iemand lekkere trek? De tafel was versierd door Oriana in azurro en oranje en een prachtig bloemstuk met Hollandse en Italiaanse vlaggetjes. Roberto heeft gezorgd voor lekkere wijn bij het eten. We hebben een prachtige waterkan en wijnkan gekregen gemaakt door de ceramiste Ombretta, en een mand vol wilde paddestoelen van Venanzo. We hebben nog dagen leftovers gegeten en natuurlijk gegratineerde paddestoelen uit de oven, met peperoncino kaas gevulde paddestoelen, paddestoelen risotto, paddestoelen soep, paddestoelenragu.

Als je 5 jaar bestaat heb je ook gasten die voor de 5e keer komen: Hetty en Aart!, deze keer versterkt met Marie Anne. Een heerlijke week kletsen, ouwehoeren, babbelen en ETEN. Met Hetty en Marie Anne hadden we twee experts van de Oosterse keuken over de vloer, dus hebben we weer sinds tijden mogen proeven van boemboe balie, makreel in tomaten knoflook saus, kool en boontjes gestoofd in kokos, nasi goreng en sate met de verrukkelijkste huisgemaakte pindasaus. Om de calorieën er weer af te krijgen hebben we hen verleid tot een wandeling in de kloof van de arend met de belofte te picknicken voor de lunch. De hoogte verschillen hebben een behoorlijke invloed op het gemiddelde wandeltempo. Onderweg gesnoept van wilde bramen om de suikers wat aan te vullen, want de lunch werd ietwat aan de late kant, maar was door de vermoeidheid extra lekker met porchetta, percorino kaas, olijven, rijpe perziken, focaccia en een pecorino wijn.

Maar het kan nog gekker. In februari 2013 staan wij op de Fiets- en Wandelbeurs, zowel in Amsterdam als in Mechelen, om Belgische en Nederlandse vakantiesportievelingen te werven voor Faranghe!. Om op ons vee te passen hebben we wat vrijwilligers geronseld en een daarvan komt voor de 10de keer, tenminste… als we ondanks de Mayas 2013 halen.

Leo schept voor de 2e keer pasta en is daarmee een bezienswaardigheid
<< Terug naar Onze Emigratie