Laten we u eerst gerust stellen, hij is af! Met dank aan de koerier die vrijdag de laatste kastdeurtjes heeft afgeleverd bij het plaatselijke benzinestation. De koerier kon ons huis niet vinden terwijl het echt toch niet zo moeilijk is: het is een kwestie van Tom-Tom uitzetten en onze routebeschrijving gebruiken. De keuken is fraai geworden met echte aanrechtkastjes en door het ontbreken van loshangende snoeren. Na een afwasje of vijf zal het ook nog stofvrij eten zijn en kunnen we weer culinair genieten, dan wordt het mangia a Faranghe!

Deze week een aflevering van de fabeltjeskrant. We hadden een idraulico uitgenodigd om een offerte te maken voor het leidingwerk van de appartementen in de stallen. Niet alleen om wat tijd te sparen, maar ook omdat hier het water en vooral de afvoer voorzien moet zijn van een certificaat erkende loodgieter, wil je er gebruik van mogen maken. Dit bedrijf was ons aangeraden door onze buren omdat het bij wijze van uitzondering wel redelijke geprijsde offertes kan maken.  Hun bezoek willen we u niet onthouden. De idraulici zijn broers en hun gelijkenis met Ed en Willem Bever is bijzonder opvallend. Vrolijk begonnen Ed en Willem de mogelijkheden met aanvoer, afvoer en gas te inventariseren. Zo moest volgens hen al onze bestaande leidingwerk eruit. Dit leidingwerk is van koper en dat is volstrekt ongeschikt voor drinkwater. Onze reactie was dat wij niet beter weten dat de waterleiding in het beste geval van koper is en in het slechtste geval van lood.  Onzin, volgens Ed en Willem, zo’n koperen leiding gaat tenslotte lekken als er een gat in komt. Nee, hun voorkeur ging uit naar plastic leidingen. De opmerking dat je daar ook een gat in kan boren, werd terzijde geschoven. Daarna kwam het gas aan de beurt. De gasleiding dient buiten het huis op de muur aangelegd te worden en daarom moet het gasfornuis tegen een buitenmuur staan. Nou waren wij van plan het fornuis een centrale plek te geven in de eetkamer, gezellig koken met de gasten. En vooral Mieke is hier moeilijk van af te brengen. Een gasleiding die door het huis loopt is pericoloso,  want het zou kunnen gaan lekken en dan krijg je een explosie van opeengehoopt gas. Onze suggestie om de leidingen zo aan te leggen dat ze niet gaan lekken, werd als humorloos van de hand gedaan.  Uiteindelijk kon het dan toch met een zo klein mogelijk deel door het huis, mits ! Voor dit laatste stuk dan alleen een koperen leiding werd gebruikt, geen plastic leiding (!). Nou, wij zijn benieuwd hoe dit gaat aflopen.♫ Hup daar is Willem met de waterpomptang, de nijptang en de combinatietang,… en Willem is niet bang.♫

De laatste maand heeft het hier veel geregend. Goed voor de moestuin en de fruitbomen dachten wij als nieuwbakken boeren. Intussen is de moestuincursus van Mieke al een paar keer niet doorgegaan wegens terra bagnata, wat zoiets betekent als verdronken land. En nu hebben wij een echte frana. Ja, daar stonden we verrast te kijken naar de aardverschuiving die een deel van de orto, Mieke’s moestuin, heeft afgesnoept en een grote verzakking heeft veroorzaakt in het weiland van Roberto. Eigenlijk is het wel een mooi gezicht. Bovendien is de verzakking in dat deel wat  nog niet bepoot was, dus de aardappels staan nog op hun plek. En gelukkig hebben we ook nog geen tijd gehad om het kippenhok te bouwen, waar we dit deel voor hadden uitgezocht, Zo’n kip raakt daarvan toch wat van de leg. Geen idee wat we met deze frana aan moeten. Dat wordt een werkoverleg met buurman Roberto.

<< Terug naar Onze Emigratie