En verwonderen
Hèhè, eindelijk, we zijn er weer! Denk je dat we het hele voorjaar geen klap uitvoeren en dan nog te beroerd zijn om een blogje te schrijven?? Niet even gedacht ?

Met onze luiheid viel het dit voorjaar nog wel mee. Vanaf 1 april hebben we de deuren van Faranghe! geopend en hebben we gasten over de vloer. Niet druk wel gezellie. Beetje poetsen, beetje veel grasmaaien, beetje koken, beetje uitstapjes organiseren. En op stap met liefhebbers om het eten van een bijzondere Marchegiaanse keuken in de buurt te testen. lekkurh!! En vergeet niet dat we het Nederlands elftal ook nog begeleiden met Italiaanse hapjes en wijntjes uit de streek. Wat zijn we toch tevreden met onze job qui.

Okay we gaan er even goed voor zitten, wat is er gebeurd?

We kregen pech. Een warmwaterboiler begaf het en de gasten hadden een kouwe douche. Nog maar net hadden we (wel nog warm van de drukker) een goeie offerte gekregen voor een wamwater installatie op zonne-energie. Bovendien hadden we een directeur van een Nederlands warmwaterinstallatiebedrijf over de vloer. Daarmee verzekerd van goed advies en met onze Hollandse slag van onderhandelen, kregen we voor de aangeboden prijs er een nieuwe elektrische boiler bij. Binnen een week hebben de installateurs ons aan het nieuwe warmwater systeem geholpen. Resultaat, een lauwe douche. Maar niemand klaagt, want tsja, er staan geen boilers meer in de doucheruimte, geen boiler geen warmwater, logisch! Nee joh, die staan nu in een aparte ruimte. Maar wat dan wel? Michel constateert dat de thermostatische kraan die voormengt op slechts 10 graden staat ingesteld. Opnieuw instellen maar dan op 50 graden. Zo kan je nog wel zelf bijmengen op een aangename temperatuur, heb je hoge waterdruk en kun je schoon afwassen. Va bene, opnieuw geen klachten! Maar klopt dat wel? Bij navraag vernemen we dat creatievelingen ’s avonds gaan douchen om de koude douche ‘s ochtends te vermijden. Men is in de veronderstelling dat het solarsysteem in de morgen de boel nog niet heeft op kunnen warmen. Neejjjhhh, is het niet! Het solarsysteem zou geholpen moeten worden door de elektrische boiler. Dat betekent geen zon (bijvoorbeeld snachts) toch constant warm water. Maar dat is nog niet het geval. Dus Michel op onderzoek uit: blijkt de installateur de stroomschakelaar niet aan te hebben gezet, tsja,  dan doet ie het njet. Het moraal van dit verhaal is dat onze gasten een echte kampeermentaliteit hebben met te weinig koudwatervrees en Michel een goeie hulp is voor een installatiebedrijf.

Er zijn hier meer wonderen geschied: Matelica beschikt sinds kort over een miracolo, want Beate Mattia (de zalige Mattia) heeft last van lekkende stigma’s. Daar deze dame al een paar honderd jaar dood is, is dit bijzonder opvallend te noemen. Er gaan onmiddellijk stemmen op om haar van zalig naar heilig te verklaren. Er staan drommen mensen voor haar glazen kist om dit spektakel met eigen ogen waar te nemen en zoals de ervaring leert zal binnenkort de voettocht naar Matelica goed bewegwijzerd zijn en een ware concurrent voor Santiago di Compostella vormen. Over concurrentie gesproken: Gasten van ons meenden dat op het Mariabeeld in de kerk van Esanatoglia een spoor van een traan te ontdekken is. Kunnen we binnenkort de toerbussen (een doorstart voor OAD wellicht) hierheen verwachten?

Je kunt onze omgeving op verschillende manier verkennen: te voet met de gedetailleerde wandelkaart langs goed gemarkeerde routes, op de mountainbike met onze MTB huurfietsen, en door de lucht met deltavleugel en parapent. In mei hebben we onze eerste deltavliegers verwelkomd, na wat stormachtig weer konden ze toch nog de lucht in. Vervolgens hebben Luca en Leo in juni burgers en buitenlui de berg van de Corsegno opgejaagd. We zijn trots op onze deelnemers en de “cane olandese”, die een stijging van 500 meter en een route van 13 km met ferme stap en zonder klagen hebben bedwongen. In juli verwachten we op de Tre Pizzi (monte Gemmo) de selectiewedstrijden voor de wereldkampioenschappen parapenten Komt dat zien op 17, 18, 19 en 20 juli. Wil je zelf vliegen kan dat ook in duo met Paolo . De prijs is niet mals, maar je vliegt vogelvrij en je krijgt een filmpje en de foto’s van je vlucht.

En er is meer te beleven!

Ben je al onderweg hierheen, dan kun je nog op tijd zijn voor het feest van de Gamberi di Fiume en op de piazza een lekker maaltje verorberen omlijst door de klanken van een accordeon. Maar kom je half juli dan kan je ook rondscharrelen op de mercatino dell’artigianato en verrassend maar echt waar – kun je Hollandse pannenkoeken met wilde kersen eten bij Marjo en Kees en nippen van visciola. Hou je meer van cultuur met een grote C dan is in dit jubileumjaar van het Sferisterio – het openluchttheater van Macerata – de opera van Aida, Traviata en Tosca te bewonderen. Ben je een Blues liefhebber? Op verschillende pleinen en plaatsjes vind je voorstellingen, klik hier voor het programma. Of toch liever “fare da niente”? Ook daarvoor kennen we de mooiste plekjes. Met de hulp van onze gasten hebben we het e-book “Faranghe! Tips voor Trips” samengesteld en kun je de schatten van Le Marche ontdekken.

Tot slot willen we jullie het lieve echtpaar Di Valentino met hun heerlijke koffie uit eigen branderij voorstellen! Al 30 jaar brandt Maria Grazia de koffie en maakt ze voor jou een geurige mix van arabica bonen van zacht tot robuust. Haar geboortegrond ligt bij Foggia in Puglia en Bruno is een rasechte Marchegiano. Ga je bij hun boodschappen doen, moet je er even de tijd voor nemen, maar dan heb ook een werkelijk lekker bakkie pleur.  Bij ons op Faranghe! in alle varianten.koken op de  berg 2014

<< Terug naar Onze Emigratie