Het was tijd voor wat vernieuwing. Alweer? Ja, het is de tijd voor uitdagingen! Mieke heeft bijvoorbeeld de techniek van het stuccen met cement opgepakt. De grote meters mogen we nog graag uitbesteden maar zoals vaak is de afwerking toch iets wat je beter zelf kan doen. Haar klus bestond uit het afwerken van de staldeur met boog en met ramen, niet flauw voor een eerste keer. Het resultaat is van die mate dat we overwegen haar beroepsmatig te gaan in zetten.

We hadden een lelijke afstap van de loggia naar de fienile. Hier hadden we al een trapje gemetseld om zware blessures te voorkomen. In een opruimslag kwamen we nog wat overgebleven mattone tegen en we vroegen ons af waar die op te bergen. Mieke’s conclusie was om ze te verwerken zodat ze nooit meer in de weg zouden liggen en de trap ziet er gelijk een stuk leuker uit. Nog even voegen en weer wat van de to-do-list afvinken.

Weet u nog van die EU subsidie? Nou het blijkt dat u massaal uw belastinggeld heeft geoormerkt. Ook de provincie Macerata heeft een inschrijving geopend voor toeristische activiteiten, aan te vragen door de gemeente. Voor zowel openbare als private initiatieven. De gemeente Esanatoglia dacht daarbij aan ons. Halsoverkop naar het stadhuis geroepen, want het is natuurlijk reuze interessant om een bijdrage in de investeringen te ontvangen tot 25%. Die bijdrage is nog lang niet zeker maar zoals de staadsloterij zelf zegt “meer loten, meer kansen”. Ook hiervan wordt de beslissing in januari bekend gemaakt. We zijn realisties en rekenen nergens op. Ach een flesje prosecco koud leggen kan nooit kwaad.

Dat koud leggen is hier sowieso geen probleem. We moesten de cola zo ongeveer in de koelkast zetten om er geen ijsklonten in te krijgen. Maar dat is nu weer even voltooid verledentijd. De openhaard is uitgehard en brand genoegzaam. Niet alleen gezellig maar ook reuze functioneel. De haard is nog niet afgewerkt en ziet er nog niet uit. Maar die afwerking en stuclagen moeten langzaam drogen, en dat kan best wachten tot het komend voorjaar. We mogen op dit moment niet klagen over het weer: het zonnetje schijnt over de bergen, en we genieten van de herfstkleuren.

Intussen zijn we hier nog steeds twee keer per dag Italiaans aan het happen. Afgewisseld met Antilliaanse pindasoep, eigengemaakte patat met pindasaus en uitjes of ciabatta met pindakaas. U begrijpt al: we hebben nog pindakaas in overvloed. Wat wij u ook willen laten proeven is de spaghetti met een saus van spinazie met gorgonzola. Een beetje pittig gemaakt met twee gedroogde pepertjes. Gooi het kooknat van de spaghetti niet meteen weg, maar gebruik dit om de saus nog wat smeuiger te maken. Lekker he?!

Herinnert u zich nog dat in een van de drie boogjes een kamertje was ingemetseld? De antieke vloer was verpest door de betonnen funderingen voor de muurtjes. Die muren zijn gesloopt door Daniel en Jeroen, maar de geulen zaten er nog. In september hadden Michel en Karsten al een deel van de vloer aangepakt maar er resten nog zeker 7 meter van gaten en goten waarover je kon struikelen. Wij waren inmiddels heel behendig geworden om die gaten te ontwijken. Nou is het met de hand uithakken van beton geen pretje. Geloof ons niet, maar bel onze zwager om dit te bevestigen, die heeft er vast nog een sterke herinnering aan. Dat moest en kon anders! Via ebay.it hebben we een passende oplossing gevonden, een demolitore, een hammer zoals op de doos staat van 1500 watt. Na Bep en Sandra is er dus nu een Mike in ons midden. Mike Hammer is als zijn gelijke in de televisieserie, hard en onverschrokken, een beetje aan de zware kant, maar gaat voor niemand opzij. Ook een overeenkomst met de serie is dat Mike het probleem oplost in een fractie van de tijd die er normaal gesproken voor staat. We hadden intussen voldoende oude stenen verzameld om de vloer te restaureren. Michel kreeg last van een goed humeur van het snelle resultaat en begon een Trini Lopez imitatie weg te geven. Nou droeg hij zelf gehoorbescherming maar de rest van de wereld vond het fijn toen het hameren was afgerond.

De toegang tot ons huis is daarmee gladgetrokken en hebben we meteen de deurbel geïnstalleerd. Die deurbel kan je ook een gehoorbeschadiging bezorgen. Dus voorzichtig met de bel, als u hier langs komt.

<< Terug naar Onze Emigratie