en andere verhalen
Onze laatste kampeerders zijn half oktober vertrokken. Ook de najaarscursus Poëzie is gepasseerd. Er is gedicht dat het een lieve lust is en dit jaar met een sportieve ondertoon. Er stonden stoere mountainbikes van Proloco klaar en daarmee werd ondermeer de San Vicino (1485 meter) bedwongen. Er werd hard gelopen ter voorbereiding op de kwart marathon in Amsterdam. En in de ochtend werd er gezwommen in het frisse zwemwater. Van het dichten krijg je honger en met deze inspanningen raak je heel wat de pastacalorieën kwijt.

Sinds het vertrek van onze gasten zijn wij de boel winterklaar aan het maken. En da’s nog best een klus. Er moeten flink wat tuinsetjes naar binnen, het veld moet ligbed vrij en het zwembad in de winterstand. We hebben geprobeerd om het laatste restje water – zo’n  7000 liter – met emmertjes uit het zwembad te scheppen. Les 1:  een elektrische pomp biedt toch meer soelaas. Dat leverde ook het moment voor een Italiaanse les: Dompelpompen zijn niet te koop in de ferramente oftewel de ijzerhandel waar wel boor- en schuurmachines te vinden zijn,. Een pomp is geen gereedschap en dus alleen bij de loodgieter verkrijgbaar. Dat u het weet voor het geval.

Een behoorlijke houtvoorraad: iedereen in onze buurt is de hele zomer bezig met zagen, hakken en kloven. Aldus de fabel zijn zij de ijverige mieren en dreigden wij de krekels te worden. Maarrr… alhoewel een late start heeft Michel inmiddels zoveel houtvoorraad gemaakt dat we de kachel warm kunnen houden tot aan de kerst. De boomstammen zijn ons ter beschikking gesteld door bewust-openhaard-vrije buren. Op de rol staat verder nog het snoeien van de olijfbomen. Maar dat moet wachten tot na de olijfoogst op een mooie winter- of voorjaarsdag.

Op meer terreinen bereiden wij ons voor op het volgende jaar. Ten eerste zijn we eindelijk voorzien van een opvolger van de vaatwasser. Een profi apparaat dat 360 borden in een uur kan wassen. Mits je iemand kan vinden die hem net zo snel kan uitpakken is dat een enorme productie. Gelukkig wast hij ook pannen en glazen en zal hiermee het middennachtelijk afwassen tot het verleden behoren.

Buurman Roberto heeft zich voor ons uitgesloofd. Hij heeft een nieuw plateau aangelegd voor het zwembad: volgend jaar zwem je bij ons met uitzicht over de vallei. Tenminste als de hele kluit niet in een aardverschuiving onderaan de berg komt te liggen. Verder is er met de Italiaanse slag afval geruimd: het vuur laaide hoog op, een spektakel waar we natuurlijk bij wilden zijn.

We houden in deze periode een soort vakantie, waarbij we uiteraard onze tijd niet verdoen. Geïnteresseerd in mooie, interessante of lekkere bestemmingen reizen we de provincie af om goede tips voor volgend jaar te hebben. We hebben ondertussen een producent van biologische wijn toegevoegd aan de op Faranghe! beroemde “Mappen van Mieke”. We hebben moeten constateren dat je heerlijk everzwijn kunt eten in Montefalco maar dat we de Sagrantino echt niet willen afrekenen. Als je van een dessertwijn houdt dan is de Passito van deze gedroogde druif goddelijk maar bijzonder kostbaar. Verder hebben we nieuwe recepten getest. Er blijkt namelijk dat je van de toch al heerlijke radicchio risotto de andere dag smakelijke kroketjes kunt maken. In de Nationale-citroenijs-test moeten we die van Loreto hoog op de ranglijst zetten. Het is proeven, proeven en nog eens proeven. Geen zorgen, we offeren ons wel op.

Al deze verrukkelijke calorieën worden omgezet in energie dus hebben we ons ook verdiept in wandelroutes. Door schaalvergroting, door bewerking van het land met de tractor en door de auto zijn veel voetpaden in onbruik geraakt en daarom niet meer onderhouden of zelfs omgeploegd. We zijn in gesprek met de wethouder van Toerisme en buurman Roberto om een aantal paden weer te herstellen. Naar het dorp Esanatoglia hebben we een nieuwe karakteristieke route over een via bianca uitgestippeld. Deze en andere routes gaan we voor jullie markeren.

Maar eerst nog even vakantie.

<< Terug naar Onze Emigratie