Als een spreuk aan de wand
Jaha, Faranghe! is op de culturele toer. We zijn sinds vandaag gestart met de schrijfweek Poëzie. En daar hebben wij helemaal geen verstand van. Wij hebben al moeite me een sinterklaas rijmpje. Dus hebben we professionele ondersteuning laten invliegen. Onder de bezielende leiding van Trees Steeghs worden cursisten wegwijs gemaakt in de wereld van poëzie. En dan pik je daar als pensionhouder annex campingbazin toch wat van mee. Zo mag mooie poëzie niet rijmen en is moraal funest. Maar wil je echt weten wat er zich in de poëzie week afspeelt, schrijf je dan in voor de volgende cursus of kijk op www.huisvangedichten.nl ook voor mogelijkheden wat dichter bij huis.  We zijn reuze benieuwd waartoe onze omgeving de poëten inspireert. Binnenkort start de inschrijving voor een Feelgood week in mei, onder leiding van Margareth Cornelissen. Verder staan een paar fresco’s in de voormalige stallen hoog op ons verlanglijstje. En ja, we hebben al iemand gevonden, die daar les in geeft.

Maar dan wat er aan vooraf ging. We hadden met de cursus alle gastenkamers bezet en kregen een aanvraag voor het appartement Oggi. Waar zelf te slapen? Simpel, even appartement Ieri opleveren en wij waren ook onderdak. Dat was gelukt, echt waar! Was het niet dat Edje Bever onze geliefde idraulico op het moment dat volgens planning de leiding voor badkamer en keuken gefit moesten worden, dat onze Ed de Influenza kreeg. Geen leidingen, geen badkamer dus de vloer kon ook niet definitief dicht. Voor ons werd het de vertrouwde Knaus, de caravan. Van Ieri hebben we een tijdelijk leslokaal gespijkerd. Het is hier echter dik over de 20 graden met een heerlijke zon en de cursus speelt zich voornamelijk buiten af en het leslokaal is als bioscoop in gebruik genomen.

En het boerenleven, hoe staat het daarmee? De paddenstoelenpluk is begonnen. Overal zie je mensen in het veld kromgebogen staan, scharrelend tussen de graspollen waar die heerlijke paddo’s zich verschuilen. Wij hebben ook paddestoelen op ons terrein. Vooralsnog durven we ze niet de pan in te mikken. Eerst maar een cursus. Het is ook de juiste tijd om de groene olijven te plukken, dat durven we wel. Hoewel we nog geen tijd hebben gehad om de bomen goed te snoeien, hangt er dit jaar aardig wat aan. We hebben besloten om de helft groen in te maken en de andere helft rijp te laten worden, de zwarte olijven. Dat wordt een paar maanden spoelen en pekelen.

Het is nog te vroeg maar het nadert: San Martino, de 11e november. Dan wordt de nieuwe wijn van 2008 fris en fruitig gedronken, de Marchesiaanse versie van beaujolais primeur. De wijn wordt geproefd bij een groot open vuur waar kastanjes worden geroosterd en polenta wordt gegeten. Het feest van San Martino vindt dit jaar plaats op zaterdag, 8 november. Je kan nog een overnachting bij ons boeken als je erbij wilt zijn. Er zijn ook broodjes porchetta, dus Michel gaat in ieder geval.

Ieri stuken de laatste emmer gesso, voorlopig vloer wacht op de leidingen leslokaal
<< Terug naar Onze Emigratie