Al twee nachten slapen wij in het overheerlijke en vooral koele huis in een heerlijk nieuw bed. Dit heeft enige moeite gekost: naar de Ikea waar vele, vele Italianen de voor hen nieuwe Zweedse ontwerpen komen bewonderen. We hadden wat haast want aan het eind van de dag zouden de witte meneer met zijn gloednieuwe witte wief (zie weblog van 24 juni) op bezoek komen. Het streven was om als een van de eersten in ons huis te slapen. En om het verse bruidspaar nou in een tent te leggen, dat vonden we niet charmant. Vroeg op weg en vol goede moed naar de beddenafdeling. Keurig alles uitgezocht en de italiaanse volzinnen met Zweedse benamingen ingestudeerd “Vorrei un letto Herborg con cuscino Bös Osac messura 140 centissimetre” . Ongeïntereseerd nam de medewerker kennis van onze bestelling. Het computer-systeem was dood. Op onze vraag hoelang dit ging duren werd met schouderophalen geantwoord. Onmogelijk om onverrichte zaken naar huis terug te keren. We hadden de hele week keihard gewerkt om de slaapkamers schoon en heel op te leveren en dit was de laatste stap. Dus een koffietje voor spoedoverleg. We besloten eerst een kinderbedje uit te zoeken voor al de toekomstige baby- en peutergasten. In de loop van dit koopproces bleek het bestelsysteem weer in de lucht te zijn getrokken. Terug naar de afdeling bedden. Inmiddels hadden zich een rij wachtenden verzameld bij de bestelcorner. Nog een uur wachten en dica (zeg het mij maar). Nee dat onderstel kunt u niet mee nemen, dat wordt thuis bezorgd maar niet in augustus, natuurlijk. Nee dat bed is uitverkocht. En dat onderstel dan? Ja die is er wel maar alleen in 1,60 meter. Dan maak je van het matras ook 1,60, kan dat? Ja dat kon. Vijf uur achter op schema met een vernieuwd vocabulair Italiaans kwamen we moe en tevreden thuis. Dan moet een Ikea bed nog wel in elkaar worden gemonteerd en die combinatie valt slecht. Ons moraal van dit verhaal: monteer nooit iets van Ikea wat je diezelfde dag hebt gekocht.

Ook het koken in het huis bevalt goed. Niet meer roeren in hete pannen met een omgevingstemperatuur van 40 graden. Met het bezit van een oven is ook de eerste lasagne verslonden. De afwas is een feest want het water komt zondermeer warm uit de kraan. Uit je bed hop onder de douche stappen verhoogt alweer ons geluk. Met behulp van ons bezoek is de loggia uitgemest en ontdaan van spinnenwebben. We genieten nu in een schaduwrijke omgeving van de pranzo. Michel en Rob hebben de gerecycelde tafel de heuvel opgesleept om de eetgelegenheid compleet te maken. Helaas brak de tafel halverwege de berg in tweeën. Na deskundige reparatie kan de tafel zeker weer twee weken mee.

De verbouwingswerkzaamheden zijn herstart omdat we twee mannetjes hebben voor het stuccen van de achtermuur. Ze hakken in een razend tempo de muren schoon en waren in een ochtendje klaar. De aannemer vroeg daarvoor 1800 euro ex BTW en we veronderstellen dat we nu “ietsie” voordeliger uit zijn. Na ferragosta (nationale feestdag), als alle leveranciers van bouwmaterialen weer zijn geopend, verwachten we onze kanjers terug. Dat is maandagochtend om 7.00 uur, dus vanavond weer op tijd naar bed. De voorspelling is dat volgende week het werk af is en wij daarna de gevels kunnen afschilderen.

Vandaag hebben we met onze gasten de giro di Esanatoglia gelopen onder begeleiding van de wethouder voor Toerisme. Veel leuke plekken gezien en details over het dorp geleerd. Prachtige gevels en toegangspoorten uit de 14e eeuw. We hebben de madonna Dolorata gezien met (echte!) lange haren, die tijdelijk in een andere kerk is opgeborgen, tot haar eigen kerk is gerestaureerd. Eenmaal per drie jaar wordt ze in processie door het dorp gedragen. Ons is de plaats aangewezen waar antiek Keramiek is gevonden na de aardbeving van 1997. Binnenkort zal het museum en het atelier geopend worden, waarin de vondsten en het procedee worden getoond. We hebben de oude openbare wasplaats bezocht, die vrouwen nu nog gebruiken om grote stukken kleding en dekens te wassen, omdat het water uit de bergbeek zo schoon wast.

We hebben een afspraak met onze wethouder om gasten rond te leiden en een speciale folder in het Nederlands te maken. Ze is onze lievelingswethouder geworden. Na maanden van behelpen verwachten wij onze container met inboedel uit Ede. Daarover de volgende week.

<< Terug naar Onze Emigratie