Hier komen spoedig recepten uit de Umbra-Marchigiaanse keuken te staan.

Als voorproefje alvast het recept van juni:  

Limoncello

Ingredienten

5 biologische citroenen 400 gram witte kristalsuiker 0,5 liter water 0,5 liter zuivere alcohol Bokaal van 1,5 liter 2 Likeurflessen van 75 cl

Bereiding

1. Neem biologische citroenen met een onbehandelde schil. Was de citroenen en schil ze dun met bijvoorbeeld een dunschiller. Zo dun mogelijk, want het wit van de schil is bitter. 2. De gele schillen in een bokaal doen en overgieten met de pure alcohol. Sluit de bokaal af en laat de inhoud minstens een week trekken. Wij laten het zo’n 3 macereren. 3. Maak na die periode een siroop van de suiker en het water. Laat het mengsel 5 minuten koken (dat is nodig zodat het niet meer terugkristaliseerd) en daarna afkoelen. 4. Filter de citroen-alcohol mengsel met een zeef. in een pan en giet het dan over samen met de suikersiroop terug in de bokaal en vermeng het goed. 5. Giet de likeur in de flessen en bewaar ze op eebnn koele, donkere plaats. 6. Na een maand is de likeur op smaak. 7. Gin Gin.

Serveertip

Zet de limoncello in de vriezer een paar uur voor gebruik. IJskoud is dit drankje het lekkerst.  

Frittata met mintuccia of asperge

Ingrediënten

8 eieren (2 eieren per persoon) Handjevol muntblaadjes (als je het kan krijgen: mintuccia 1 ons pancetta (buikspek) en een saucijsje Zout en peper en olijfolie

Bereiding

 1. Snijd pancetta in kleine stukjes. Haal het gehaktvlees uit de saucijs en verkruimel het.
 2. Klop de eieren los in een aparte schaal nadat je op elke dooier een snufje zout hebt gelegd.
 3. Zet een grote koekenpan/hapjespan op het vuur en als de pan is verhit giet je een flinke scheut olijfolie in de pan, zet het vuur laag (olijfolie mag niet te heet worden).
 4. Bak de pancetta en de saucijsvulling onder af en toe roeren 10 minuten tot het zacht is en de rauwe kleur verdwenen, maar niet bruin is.
 5. Doe de gehakte munt zout en peper bij het vlees, zodat de aroma’s loskomen, max 2 minuten. Hou het vuur laag want het mag niet koken.
 6. Doe de eieren in de koekenpan bij het vlees. Roer alles dooreen tot het ei gaat stollen. Bak het geheel zo’n 3 min. zachtjes. Duw de randen met een mes terug zodat het vloeibare ei eroverheen kan lopen en stolt.
 7. Bak de andere zijde van de fritatta: Dek de koekenpan af met een grote deksel of schaal en draai de koekenpan om en laat de frittata terugglijden in de koekenpan om het aan de andere kan nog 4 min. te bakken totdat ook daar alles gestold is.
 8. Laat hem op een verwarmde serveerschaal glijden. Bestrooi met nog wat munt ter versiering en snijdt het in punten.
  Tip:

  Neem een anti-aanbak pan.

  Plakt het ei toch in de pan?

  Gebruik de volgende keer meer olie.

  Mintuccia is wilde mint met kleine blaadjes en familie van de oregano

Met wilde asperges

Eerst asperges koken in een laagje water, 10 minuten tot beetgaar. Volg het recept maar gebruik geen sausijsje en voeg asperges in stukjes toe in plaats van de mintuccia.

Vegetarische varianten

Bak 2 uien en een 2 ontvelde tomaten ipv vlees en voeg parmezaanse

kaas toe in het eimengsel of bak een gesnipperde ui en courgette in olijfolie.

Voeg op het laatst de 4 courgettebloemen toe, 5 minuten met de

deksel erop garen. Pronto.

Misschien heb je ook belangstelling voor: