Afgelopen maandag hebben we kennis gemaakt met onze commercialista. De wat? De commercialista is een combinatie tussen een boekhouder en een jurist. Gezien de niet erg doorzichtelijke Italiaanse wetgeving en de rappe wijzigingen mede als gevolg van de rappe regeringswisselingen, kan je hier niet zonder. De eerste stap was het oprichten van een familiebedrijf genaamd Faranghe! Dit heeft als voordeel dat je makkelijk van activiteit kan wisselen of uitbreiden als je het maar doorgeeft aan de Camera di Commerce. Dus als we stoppen met de verhuur en we gaan door met de handel in gepunnikte badmutsen, hebben we volgens onze commercialista geen probleem. Zijn eerste tip was van belastingtechnische aard: Start het bedrijf op 1 januari dan heb je het langst lol van “het eerste jaar”. Dan placht de belastingdienst niet te controleren en stel nou dat je wat verdient dan “kan daar nog wat mee”. Een van de keuzes die we moesten maken was op wiens naam het bedrijf komt te staan. Michel, al jaren dromend van een bevordering kon zich niet inhouden en wenste zich de positie van algemeen directeur toe. Mieke, iets minder kinderachtig, die met de positie van voorzitter van de raad van commissarissen haar invloed veilig wist te stellen, stemde toe. Ze is echter niet van plan om hem met de gewenste titel (jawel, preseident-directeur) aan te spreken. De enige die Michel heeft aangesproken met een “heh, capo” was tot nu toe iemand die een folder kwam brengen. Onder het dreigement dat ze een ondernemingsraad zou eisen, heeft Michel ingestemd met deze status quo.

De vorderingen dan maar. Het lang gewenste stucwerk rond de boogjes is af en we hebben ze direct geverft. De voorgevel heeft hiermee zijn definitieve vorm gekregen. Behalve dat het verfwerk niet af is, omdat de verf op was. De boel lag hier namenlijk plat vanwege de feestdagen Halloween en Tutti Santi. Gelukkig is er verder ook nog wat te doen, zodat we ons niet hoeven te vervelen. Het voorstel van onze amico was om langs de boogjes een lichtslang aan te brengen, vast leuk voor de kerst. Volgens Mieke konden we dan gelijk een casino beginnen. Maar dat moet dan wel aangemeld worden bij de Camera di Commerce.

We zouden nog even terugkomen op Sinterklaas en Bari. Lang geleden hebben de Noormannen in Bari een grote basiliek gebouwd (nadat ze Wodan hadden afgezworen) en moesten daar natuurlijk een heilige in hebben. Nou waren de apostels al een beetje op, dus wat te doen? Met de boot naar Myra in Turkije (kunt u het geografisch gezien nog een beetje volgen?) en daar een subtopper gescoort. Men zegt gekocht maar gejat komt waarschijnlijk dichter bij de waarheid. Meer weten over de oorsprong van Sinterklaas, klik dan hier. Nu kan het niet anders aldus Tom-Tom dat Sinterklaas hier langs komt als hij in Spanje de boot wil halen dus wij hebben grote verwactingen voor 6 december. Wij horen u vragen: waarom blijft die man na ontsnapping uit Bari niet voorgoed in Spanje? Waarschijnlijk omdat hij dan door de Hollandse toeristen lastig gevallen zou worden en van Bari heeft nog nooit iemand gehoord. Het is een kleine 600 kilometer hier vandaan en we kunnen u een routebeschrijving leveren. Voor het bijbehorende cadeau kweekt Mieke de wortels in haar moestuin en die zijn binnenkort te verkrijgen op www. vakantieinitalie.eu/merchandising.

We kunnen hier ook een wildlife farm beginnen, mits de jagers ons niet voor zijn natuurlijk. Behalve de fazanten en de steenarend, kunnen we nu ook de slang op ons lijstje met wilde diersoorten zetten. Oja vergeten we bijna dat een geliefd familielid een vleermuis heeft gezien, maar die is helaas nog door niemand anders bevestigd. Het serpent verweerde zich heldhaftig tegen onze kat Corniglio die met hem of haar wilde spelen. Volgens Italiaanse buren is het geen giftige slang, maar wij waren toch onder de indruk.

We hebben vragen van u ontvangen over de foto van vorige week en over het nut van de helm. Welnu we hebben een eikenboom van respectabele leeftijd aan onze oprit staan en die gooit met eikels. En niet zomeer eikels, heulveul eikels. Op de katten, op de Espace, op Bep, en uiteraard ook op ons. Dus: het belangrijkste tijdens de herfst is DE HELM.

Volgende week gaan de nieuwe ramen erin en of dat ook lukt? Lees het volgende week.

<< Terug naar Onze Emigratie