Voor ons wordt het een beetje vakantie tijd. Aanstaande dinsdag vertrekken we – voor het eerst sinds lange tijd – naar Nederland om in het weekend onze stand op de fiets- en wandelbeurs te gaan bemensen. We hebben onze Napolitaanse vrienden bereid gevonden om in datzelfde weekend wat gaten in vloeren te dichten en een doorgang te maken voor onze kamer-en-suite. Dus hier gaat het project gewoon door, maar even zonder ons. Omdat het spannend is om het los te laten, hebben we een fotobeeldverhaal gemaakt van de werkinstructies en natuurlijk voor de kattenverzorging. Dus er kan niks – ernstigs – misgaan. Tot die tijd scharrelen we hier een beetje onrustig rond met het opruimen van rondslingerende gereedschappen en dat is na zo’n tijd klussen best een hoop werk. Nu is de loggia weer vrij van dure apparatuur, opdat we de kat niet op het spek binden.

Wij krijgen in februari weer bezoek in Faranghe! en zij maken grote kans op fatsoenlijke huisvesting. Want jahaaa, ook de tweede kamer is opgeleverd en ingericht. Schreven we eerder dat dit huis kamer voor kamer overwonnen moet worden, kunnen we ook deze definitief zetten op onze lijst van overwinningen! We noemen hem Aquila (de arend).

Nou ja, semi-definitief. De italiaanse buraucratie zegt namelijk dat de boel gecertificeerd moet worden ( nee, dat is niet hip). Zo ook de elektriciteit. Onze angst was dat een elektricien, die aan de klus niks heeft verdiend en het alleen mag keuren wat betekent dat hij achter de stempels, zegeltjes en handtekeningen aan moet, hier niet om zit te springen. Het risico van een uitgedraaide poot, lag op de loer. In de zaak waar we ons elektriciteitsmateriaal kopen vroegen we of ze iemand wisten die de certificering kon doen. De zoon begon te glimmen en wees met beide duimen op zn eigen borst. Ja, ook dit is een familie bedrijf. In zijn "naturalmente, io" zat geen bescheidenheid. Toen wij informeerde wat zo’n keuring kost, was het antwoord de reden dat hij onze nieuwste beste vriend is. Voor ongeveer 100 euro zijn we rond! Volgende keer toch even vragen of er een familielid is die de controle doet over het water en de afvoer, want dat mag ook niet zonder een expert. We hebben al de geëigende papieren voor de bouwkundigestaat van het huis, die komt namenlijk van de geometra. We kunnen wedijveren met onze ex-werkgevers met zo’n uitgebreide certificering.

Wij waren behoorlijk geschrokken van de offertes die aan ons zijn uitgebracht. Het viel ons op dat van de meerdere offertes die we gevraagd hadden de verschillen bijzonder klein waren en de prijzen nogal hoog. Wij hebben daarom een afspraak gemaakt met de geometra. Wat blijkt, in italie wordt er jaarlijks een boek uitgegeven met de wettelijke maximum prijzen ( een vierkante meter metselen, met bepaalde stenen, zoveel euro) en iedere aannemer hanteert dit en meteen het maximum. Pas daarna, na de offerte, kun je onderhandelen over de korting die je wil. Hier is geen sprake van bouwfraude maar van een wettelijk instituut. Want hoe zat het ook al weer met de pepernoten en is dit dan een soort pepernotenboek?

Vanmiddag gekeken hoe Lars Boom het WK veldrijden heeft gewonnen, Italië was kansloos. Ook bij het schaatsen zijn we voorlopig beter dan die schat van een Fabris. Maar helaas, hier kijkt geen mens naar schaatsen. Dus nog maar even genieten van de overwinningen, want straks komt het EK voetbal. Dan staan we voor het grote inburgeringsvraagstuk. Moeten we onderduiken of veranderen van kleur t-shirt.

Zoals gezegd zijn we komend weekend ff weg en het zou zo kunnen zijn dat onze weblog enige vertraging oploopt. Wat u volgende week zondagavond dan met u tijd moet doen? Misschien een goed boek? 

laat de gasten maar komen aquila
<< Terug naar Onze Emigratie