voor het 7e seizoen
Voor de opening van het seizoen hadden we veel buitenklussen, dan moet het boven de 10 graden zijn en droog. Het heeft dit voorjaar veel geregend, dus was het flink aanpakken om alles op tijd klaar te hebben. We praten jullie even bij.

De eerste klus voor dit jaar was het monteren van nieuwe fietsen voor de verhuur. Vorig jaar hadden we ze zelf gehuurd: half afgemonteerde fietsen, halverwege het seizoen afgeleverd, waarvan een zelfs met een gebroken zadelpen. Dat moest dit jaar anders: 3 mountainbikes gekocht. Die werden gemonteerd aangeleverd. Michel vond dat de versnelling moest worden ge-fine-tuned. Een tasje onder het zadel met een reparatie setje en natuurlijk een computertje op het stuur. Helm en een bidon in de huurprijs inbegrepen. Ze staan in al hun schoonheid op jullie te wachten voor sportieve inspanningen.

De volgende binnen klus was de badkamerdeur vervangen van appartement Ieri. Onder mysterieuze omstandigheden was de sleutel in het slot afgebroken en hebben we de deur moeten forceren. Gast opgelucht, wij niet blij. In het lopende seizoen hadden we schade aan deur en deurpost wat gemaskeerd, maar omdat we geen afgeragde zooi willen verhuren, werd vervanging onontkoombaar. Michel heeft de nieuwe deur geplaatst en het lijkt alsof er nooit wat is misgegaan.

Dan de klussen buiten. Het rustieke muurtje achter de pizzaoven was gammel, stenen raken los en onder aan de muur vond je stenen en hoopjes kalkgruis. Een extra risico werd GFTa (ons huisvarken) die tijdens haar zwerftochten de muur had ontdekt en met haar snuit er hele gaten in wist te peuteren.  Niet fijn als die muur zou instorten. Daarom op de klassieke manier: gaten vullen met stenen, de oude verpulverde kalkmortel uitkrabben en opnieuw voegen. We hebben inmiddels ervaring met deze methode en het maakt niet uit hoe enthousiast je eraan begint, aan het eind krijg je geen steen meer op de andere en kan je geen gele stuuk meer zien.

Als rechtgeaarde campingbazen willen we dat de boel er netjes bij ligt. Daarom vervulde de aanblik van de oude verbrokkelde vloer bij de sanitaire units ons met afschuw. Okay afschuw is wat overdreven. Het aanpakken van de vloer hebben we vaak uitgesteld, omdat er geen eenvoudige oplossing was voor de gaten aan de randen. Onder de vloer is namelijk een holle ruimte, waardoor cement zo onder de vloer zou weglopen. Het alternatief om een vloer erop te leggen met keramische tegels was afgewezen, te nieuwig en kans op gladheid. Dan een vloer van grinttegels? Is ons teveel jaren 70, ja, ook als het opnieuw in de mode is. Daarom deze ingeving: grote cementtegels om de vloerrand te maken, dekt de gaten goed af en werkt als “bekisting” voor het storten van de cementvloer. Afijn 5000 kg cement en vier werkdagen van Michel achter de betonmolen en Mieke op de knieen om het cement glad te trekken verder en er ligt een net vloertje. Deze zomer rekenen we op een hoop kunstzinnigheid, want welk kind kan de uitdaging weerstaan om op zoooo’n gladde vloer een krijttekening te maken??? Stoepkrijt vind je in de speelgoedkist.

Michel ging nog eens 1500 kg cement bijbestellen bij de plaatselijke handel in bouwmaterialen en al heb je nog zo’n haast, een koetjes-kalfjes babbel  hoort erbij. De man van de bouwhandel zette in.

B: en? Schiet het al een beetje op?
M: ja het wil wel vlotte. Maar tja, morgen kunnen we weer niet verder want dan regent het.
B: ja, zo werkt dat op de campagna. Je hebt een ander ritme. Als het droog is moet je werken en als het regent heb je vrij.
M: nou nee, als het regent doen we de boodschappen. Als het sneeuwt, dan zijn we vrij!
B: maar het heeft toch nauwelijks gesneeuwd deze winter?
M: precies, dan begrijp je dat we daar niet zo blij mee waren…

GFTa moet deze zomer in haar weitje blijven. Voor het scharrelen tussen de tenten is madameke toch net even te groot. Daarom moet ze ophouden met het slopen van het hekwerk. Ons is een Berlijnse muur afgeraden, want ook die ondergraaft ze, en een schrikdraad geadviseerd want na een paar pogingen zal ze het uit haar plaat om dat aan te raken. Dan mag het hek ook lager en kan je haar nog steeds aaien en appeltjes voeren. Om de stroom aan te leggen, hadden we gelukkig een hulptroep bestaande uit Harry, Kees en Robert. Die hebben zich een dagje kwaad gemaakt (zegmaar flink kwaad) en hakten en groeven een geul van 30 meter van een halve meter diep. Handwerk. Ja, we praten over échte mannen. Het was geen weer voor de sixpack, dus die bleef helaas verborgen.

En dat we op Faranghe! niet alleen maar werken bewijzen de fotos van wat we in goed gezelschap hebben verorberd bij ons nieuwe adresje in Serra San Quirico, met een klassieke Marchegiaanse keuken. Bestel vooral de antipasti van het huis en je krijgt ciausculo met venkel, een jam van radicchio en een pecorino uit de grot.

Onze chickies leggen 5 eieren per dag. In de zomer geen enkel probleem, maar nu heeft Mieke vanwege het eieroverschot advocaat leren maken. Klinkt advocaat oubollig en herinnert het je aan een zware smaak? Berg je fles advocaat op in de vriezer! Geef je roomijs er een boost mee. Of lepel het ijs en ijskoud uit een klein glaasje.

Bovendien zijn we in gesprek met mensen uit de buurt voor nieuwe “belevenissen”: een kaasproeverij op een boerderij met heel veel aaibare dieren, een giro di campagna met de ponywagen, een zondagse ochtend onder deskundige leiding mediteren of yoga met uitzicht over de vallei. Kijk op deze pagina voor alle mogelijkheden. Het wordt wel weer heel leuk dit seizoen!!

<< Terug naar Onze Emigratie