Na een zachte periode met 18 graden en een zonnetje, is ook in Italie de winter opnieuw uitgebroken. Met een pak sneeuw van zo’n 20 centimeter en 7 graden vorst in de nacht mag je van een winter spreken. In combinatie met wat lichte dooi overdag hebben we iedere ochtend een serieuze ijsbaan op onze toegangsweg. Mensen die de hellingshoek van onze weg kennen begrijpen dat “onbegaanbaar” zwak is uitgedrukt. Michel zit dus op z’n berg met uitzicht over de vallei afgesloten van de buitenwereld, met een boek voor de openhaard. Knus én eenzaam.

Klussen zijn z’n grote afleiding, naast de dagelijkse gesprekken met onze drie katten. Maar de buitenwerkzaamheden zijn tijdelijk stil gelegd. De veranda (door Hagenezen ook wel phugóla genoemd) van studio Ieri is bijna af. Toch moeten de laatste latjes van het dak nog even wachten, de beits mag je niet toepassen onder de 10 graden en dat is het nu nadrukkelijk het geval. Ook moeten er nog coppi’s op (Italiaanse dakpannen) maar daarvoor worden eind februari de hulptroepen ingevlogen. De bouw van de nieuwe keuken in Oggie is afgrond, op wat kitnaadjes na, ook hiervoor geldt echter een minimum temperatuur. En zal dus moeten wachten.

Het halen van nieuw materiaal behoort ook even niet tot de mogelijkheden, waardoor het starten van iets nieuws is uitgesloten. Maar er is nog wel meer in huis te doen. Het gereedschaphok, die eigenlijk qua formaat een werkplaats hoort te zijn, is voor het laatst in 2008 prachtig geordend door een tweetal managers, ex-collega’s van Mieke.  Helaas hebben allerlei projecten onder behoorlijke tijdsdruk én de wat chaotische manier van opbergen, dit geheel teniet gedaan. Michel verlangt nog vaak naar die ordening terug.  Dus heeft hij het plan opgevat om z’n werkplaats te her-veroveren en dan is dit wel een mooie moment.

Mieke is opnieuw als gastarbeider in Nederland aan de slag. En dat is inburgeren wat de klok slaat: geen goed Italiaans gesprek, geen boerenluchten, geen vergezichten, maar wel veel drukte, gezelligheid met vrienden, familie en de ontmoetingen met de Kunsten! Sinds ze kennis heeft gemaakt met de Dichter des Vaderlands met zijn voordracht “Ik wou dat ik 2 burgers was (dan kon ik samenleven).” is ze helemaal geraakt en mompeld ze zachtjes “nasr” in d’r slaap. Maar da’s dus echt de grens, dat gezwijmel is mooi afgelopen, als ze weer terug is bij haar echte liefde.

Wil je zelf het vaderland even ontvluchten? Op 6 en 7 maart vindt “Italia al Dente” plaats in Amsterdam met authentieke Italiaanse lekkernijen, wijnen, non-foodproducten, kunst en nog veel meer Italiaans. Je kunt je nu al inschrijven voor de proeverijen en workshops . Of proef het zoete leven in Italië zelf, hier op Faranghe! .

bouwproces verandaveranda fundamenten ruime verandahoeken bovenop mooi in wordingom enig indruk te krijgen
<< Terug naar Onze Emigratie