konijn met gehaktvulling en wild venkelblad

Recept afdrukken
“Coniglio in porchetta” is zo kenmerkend voor de eetcultuur van boerengemeenschappen in Le Marche als de “brodetto” – een soep met allerlei kleine visjes – typisch is voor eetcultuur in de plaatsjes langs de Adriatische zee. Het konijn wordt klaargemaakt met de ingrediënten en technieken van gevuld speenvarken “porchetta”. Misschien ken je het broodje porchetta als het favoriete fastfood gerecht van menig Marchigiaan. Dat eet je hier langs de weg, zoals in Nederland het broodje kroket. Maar konijn is een feestmaal en heeft een intens aroma van wilde venkel, die vroeg in de zomer wordt geoogst.
Maaltijd
Ingrediënten
Bereiding
  1. Was het konijn voorzichtig en dep het droog. Haal de lever weg en hou dit apart voor de farce.
  2. Was en hak heel fijn het blad van de wilde venkel. Geen venkelblad gebruik dan venkelzaad fijn gemalen in de vijzel en samen met fijngehakte blad peterselie.
  3. Maak een farce door de buikspek, de rauwe ham, de salami, en 2 knoflookteentjes en de lever fijn te vermalen in de keukenmachine of heel fijn te snijden. Samen met de venkel, de vulling van de sausijs en op smaak gebracht met zout en peper kneed je het tot een massa, een grote gehaktbal.
  4. Verwarm de over voor op 200 graden celcius.
  5. Vul het konijn met de farce en sluit de buikwand.
  6. Snijdt de knoflook in plakjes, maak inkepingen in de vlezige dele van het konijn en vul die met plakjes knoflook.
  7. Bekleed het konijn met dunne plakjes pancetta en bind het vast met slagerstouw zodat alles op zijn plek blijft.
  8. Leg het konijn in een ovenschaal en voeg toe de olijfolie en de wijn.
  9. Plaats de schaal in de voorwarmde oven en verlaag die naar 180 ° C gedurende ongeveer 1 uur. Halverwege het konijn draaien en regelmatig het vocht overheen scheppen en wat warm water toevoegen als het droog komt te staan.
  10. Voor het serveren: haal de farce eruit en snij het in plakken. Snijdt het konijn in stukken. Doe alles voorzicht op een serveerschaal en overgiet met de jus.

Tips & Variaties

Lekker erbij: Een ovenschotel van in knoflook en olijfolie gebakken groentes.