voor pizzaiolas

Recept afdrukken
Maak je eigen pizzadeeg in een uur, goed voor je spierballen en errug lekker. Dit recept is voor in je eigen oven. Als je schone terracotta tegels kunt vinden, leg die dan op het rooster en zet de oven op de hoogste stand. Je pizza krijgt een knapperige bodem op deze hete tegels.
Maaltijd
Ingrediënten
Bereiding
 1. Los de gedroogde gist of de verse gist samen met de suiker in een grote kop en vul voor de helft met wat lauwwarme water. Laat dit mengsel 10 minuten staan en roer het vervolgens tot een glad papje.
 2. Doe de bloem in een kom, maak een kuil in de meel of maak een “fontana” dat is een heuvel met een kuil in het midden op een deegplank of marmerenplaat.
 3. Schenk de gistoplossing in de kuil.
 4. Schenk de rest van het lauwe water en de olie bij het gistmengsel.
 5. Strooi het zout aan de buitenzijde van de bloem.
 6. Meng het geheel door elkaar van binnenuit met steeds meer meel erbij tot het een bal vormt. Kneed het vervolgens in ca. 10 minuten tot een elastisch deeg dat niet meer plakt.
 7. Leg de deegbal in een kom en dek de kom af met een vochtig gemaakte doek. Laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats 30-45 minuten rijzen (maak tijdens het rijzen de vulling voor de pizza)
 8. Verdeel het gerezen deeg in 4 gelijke porties. bestuif het werkblad met wat bloem, druk het deeg met de muis van de hand plat en rol het met de deegrol uit tot een dunne lap.
 9. Leg het deeg op een bakpapier of op een ingevette bakplaat en prik met een vork kleine gaatjes in de bodem zodat je pizza′s luchtig en knapperig worden.
 10. Verdeel de tomatensaus en het beleg over de pizzabodems. Wacht met salami en mozzarella tot de laatste minuten van de baktijd.
 11. Bak de pizza′s in het midden van een voorverwarmde oven (275 graden) in ca. 10 minuten gaar.