lintpasta

Recept afdrukken
Reken voor 1 persoon 1 ons meel en 1 ei. Voor spaghetti en tagliatelle gebruikt men alleen pastameel van grano duro (harde tarwe of durum tarwe in de Turkse kruidenierswinkel). Voor tortellini en ravioli kun je een pastameel mengsel van grano duro en tipo “0” maken. Maar Bianchina maakte voor haar tagliatelle vaak van tipo 0, want dat zorgt ervoor dat je het deeg wat makkelijker kunt verwerken.
Maaltijd
Porties
persoon
Ingrediënten
Bereiding
Bereiding
  1. Maak op het aanrecht een berg van het meel. Maak in het midden een kuil. Zorg dat de kuil breed genoeg is om alle eieren er in te kunnen doen.
  2. Breek de eieren in de kuil. Klop de eieren met je vingers of een vork los. Neem tijdens het kloppen elke keer een beetje meel van de wand mee. Wees voorzichtig anders maak je de wand kapot. Blijf zolang kloppen totdat het ei en meel mengsel een beetje stroperig wordt.
  3. Meng de rest van het meel met je handen verder. Het deeg moet soepel en egaal worden. Als je er met je duim in drukt en het veert terug dan is het klaar. Meestal duurt dit niet langer dan 10 minuten. Als het deeg te nat blijft voeg je nog wat meel toe. Als het te droog blijft dan besprenkel je het met wat water.
  4. Leg het deeg weg in een kom onder een natte theedoek. Zo droogt het niet uit en kan je het later verwerken. Als je het deeg binnen een half uurtje gaat verwerken hoef je het niet in de koelkast te leggen.
  5. Rol het in de pastamachine tot een dunne lap (dunste stand) of pak je mattarello en rol het deeg zo dun uit (van je af), dat het doorzichtig wordt.
Het snijden van de pasta
  1. Vouw de deeglap heel losjes op door de bovenste en onderste deel van de lap naar het midden te vouwen.
  2. Doe dat nog een of twee keer totdat je een lang pakketje hebt van ongeveer 5 centimeter breed
  3. Snijd dit pakketje met een scherp mes in dunne reepjes zoals je gezien hebt in de cursus.
  4. Haal de linten uit elkaar door het mes in het deeg te steken langs de vouw en het dan hangend in de vouw het deeg open te schudden.
  5. Bestrooi de linten met weinig bloem en spreidt ze uit op een groot bord om te drogen.

Tips & Variaties

Van dit deeg kan je allerlei vormen maken zoals gevulde pastas en lasagnebladen.